Det er jo Mortens aften i dag og traditionerne må vi holde i hævd.
Sankt Morten også kendt på dansk som Morten Bisp, var
en katolsk helgen og skytshelgen for husdyr. Morten
missionerede på ture i det vestlige og centrale Frankrig.
Han blev derved så populær, at befolkningen i Tours
valgte ham som biskop i år 371.
Ifølge overleveringen ønskede Skt. Morten ikke at være biskop.
Han gemte sig i et skur fyldt med gæs, men de skræppede
op og afslørede ham. Han blev således biskop mod sit ønske.
Efter hans død, blev han begravet i Tours den 11. november i
397, der blev indført som en officiel gåse-slagtedag,
397, der blev indført som en officiel gåse-slagtedag,
som i Danmark er Mortensdag.
Dette er grunden til at vi i Danmark traditionelt spiser gås
eller and Mortens aften den 10. november.
Så vi må i gang med anden.
Ingredienser:(4 – 5 pers)
3000 g and, helst ikke under
2 stk æbler, belle de boskoop
1 løg, skåret i både
2 stk gulerødder, i grove tern
3 stk laurbærblade
200 g svesker
1 stk porre
salt
peber
fyld svesker i en skål med koldt vand, skræl æblerne og
Rens anden ud og indvendig, krydder med salt og peber,
Skær grøntsagerne i grove tern, kom dem i bradepanden
Læg risten på bradepanden og placer anden med brystet
nedad på risten, den er nu klar til at gå i ovnen.
Hæld nu ca. 1½ l vand i bradepanden og sæt ovnen på 130 gr,
Efter 2 timer i ovnen, vendes anden med brystet opad.
Steg i alt ca. 3½ – 4 timer, bruges der stegetermometer
skal det vise ca. 73 gr på det tykkeste sted.
Dryp anden hver ½ time med væden fra bradepanden.
Dryp anden hver ½ time med væden fra bradepanden.
Når anden er stegt færdig, tages den ud af ovnen og
Væsken i bradepanden hældes gennem en si over i en skål,
lad det stå lidt til fedtet har samlet sig på overfladen og
Når anden har kølet lidt af så den er til at røre ved,
parterer du den, læg stykkerne i en lille bradepande,
lår, vinger og brystkødet med skind siden opad,
er den lidt rød når du parterer, skal du ikke fortvivle,
er den lidt rød når du parterer, skal du ikke fortvivle,
Beregn nu tiden til tilbehør og anden, sådan at det er
færdig nogenlunde samtidig, anden pensles med lidt andefedt
og skal have ca 20 min mere under intervalgrill eller alm. grill 200 gr,
sæt anden i ovnen igen, men hold øje med den så den
ikke bliver brændt.
ikke bliver brændt.
Der skal jo også noget tilbehør til
Ingredienser:
4 – 6 kartofler, hvide
1 glas små kartofler, brune
Lidt sukker, til at brune kartoflerne i
1 spsk. smør
Rødkål, en passende mængde
Mel til saucen, opbagning
Lidt mælk
salt
peber
Skræl kartoflerne og kog dem, til de er møre, husk salt.
Kom lidt sukker på en pande, sæt den over god varme og
Skyl de små kartofler i koldt vand og hæld dem på panden
med sukkeret, skru lidt ned for varmen, tilsæt en lille
smule vand til sukkerblandingen og lad kartoflerne
stå stille og rolig til de har taget farve.
stå stille og rolig til de har taget farve.
Lav en opbagning til saucen eller jævn bouillonen med en
Til jul serveres også, halve æbler kogt i sukkerlage med vanilje,
pyntet af med en klat ribsgele.
Dagens tallerken,
Langtidsstegt and med rødkål, brunede og hvide kartofler og brun sauce,
velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
jeg syntes godt om smagen
man går aldrig galt i byen, når der står and på menuen
kh
John