• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Gammeldaws Stegeben eller Gnaveben i trykkoger

3. oktober 2015 by John Frøslev 26 kommentarer

Intet gik jo til spilde i gamle dage, når der blev slagtet på gårdene.
Så stegeben eller gnaveben var en almindelig ret på middagsbordene.
Det er jo en ret med så meget smag i, så det næsten gør ondt
og især sovsen den laves jo ikke ret meget bedre.
Vi hiver igen trykkogeren frem og laver stegeben på 40 minutter.
Vi går til den.  

Ingredienser.:(2 pers)  
Ca. 1,5 kg. Flæskeben
50 g smør/fedtstof
4 stk. laurbærblade
5 dl. Vand
1 dl. Piskefløde
2 spsk. mel (smørbolle)
Salt og peber
6 – 8 stk. kartofler  
Start med at brune flæskebenene i gryden til trykkogeren

Af flere omgange, tag dem op og læg til side til alle benene er brunet

Læg dem tilbage i trykkogeren
Tilsæt vand og laurbærblade
Salt og peber
Læg låg på trykkogeren og sæt den under tryk
Skrue ned for varmen til ca. 3 (0 – 9)
Steg dem i ca. 40 min.
Imens ordnes kartoflerne og koges møre ca. 20 min
Rør en smørbolle af 1½ – 2 spsk. smør/fedtstof og 2 spsk. mel

Rør det godt sammen og stil til side  
Træk trykkogeren fra varmen og lad den køle lidt af
Til trykventilen er faldet ned og låget kan åbnes
Læg stegebenene på et serveringsfad

Sigt stegeskyen over i en lille gryde
Tilsæt 1 dl fløde evt. lidt soja  
Tilsæt smørbollen lidt ad gangen til ønsket konsistens er opnået

Kog op og smag til med salt og peber evt. 1 spsk. ribsgele
Så er det tid til servering.

Dagens tallerken, Stegeben med kartofler, brun sovs og surt,
velbekomme  
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Gammeldaws Stegeben eller Gnaveben i trykkoger

Previous Post: « Rullesteg med svesker stegt i trykkoger, rødkål og brun sovs
Next Post: Sandart stegt med courgetter i citrussauce. »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Unknown

    18. juli 2018 kl. 15:10

    Hej John.
    Kan du huske da du var knægt og man skulle have stegeben, grydestegt selvfølgelig? Dengang var det meget lange ribben, med en masse kød på. De blev brunet og så fik man kartofler og surt til. De udskæringer de laver i dag, gør at man ikke længere kan få de ribben, med mindre man selv slagter en gris,- eller en halv. Bortset fra det, så er det en fantastisk hjemmeside du her har fået "banket op" 🙂 Mange hilsner Per

    Svar
  2. Per Vinther Nielsen

    2. november 2024 kl. 16:34

    Lige en tilføjelse. Der er ikke mange som har en trykkoger, men bruger derfor en gryde eller dyb pande. Skæbnen ville, at lige netop i aften skal vi have grydestegte ribben. De andre gange vi har lavet det i gryde, har de fået ca 5 kvarter, så passer det. Derefter lægger vi benene i en bradepande og under grillen ca 10 minutter, nu bliver overfladen dejlig sprød. Vi serverer med hvide kartofler, brun sovs samt asier og tyttebær.

    Svar
    • John Frøslev

      3. november 2024 kl. 10:17

      Hej Per, tusinde tak for dit input til opskriften, næsten alt andet kogegrej kan bruges, det tager bare lidt længere tid 🙂 men godt smager det.
      Mange hilsner John

      Svar
  3. nn

    23. maj 2025 kl. 18:00

    Tusind tak for en lækker opskrift.
    Stegeben er så lækkert.
    Jeg har god erfaring med at give benene 30 minutter, så hurtig afkøling, lægge kartofler i gryden og koge videre under tryk i 10-13 minutter.
    Så sparer man på opvasken 😉

    Svar
    • John Frøslev

      26. maj 2025 kl. 9:56

      Hej nn
      Tusinde tak for inputtet, og hvem vll ikke gerne spare på opvasken 😉

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme