I dag går vi i bageriet og bager et gammeldaws franskbrød som vor
bedstemor gjorde det. Franskbrød er en dansk betegnelse for hvidt
hvedebrød.
Navnet stammer angiveligt fra tiden, hvor man malede korn til mel i
lokale vindmøller rundt om i landet. Man begyndte på et tidspunkt at
importere særlige møllesten fra Frankrig, som kunne male melet
særligt fint.
Da man i 1800-tallet begyndte at dyrke hvede, blev det muligt at bage
hvedebrød. Hvedebrød blev dog mest serveret til gilde og finere
sammenkomster.
Vi stikker klør 5 i dejen.
Ingredienser.:( 1 stort brød)
25 g gær
½ dl. Vand, lunken
25 g smør
2,5 dl. Mælk
1½ – 2 tsk. Salt
500 g hvedemel
1 stk. æg til pensling af brødet
Lidt blå birkes
Start med at røre gæren ud i lidt lunkent vand
Smelt smørret, tilsæt den kolde mælk
Hæld blandingen i gæren
Tilsæt salt og 2/3 af melet
Slå dejen sammen i skålen
Tag dejen ud på et meldrysset bord
ælt den godt igennem med så meget mel, at dejen stadig er blød og smidig.
Dæk dejen til med plastfilm, eller et hviskestykke
Sæt dejen til hævning til dobbelt størrelse, ca. 1 time på et lunt sted
Slå dejen ned, dvs. pres luften ud med knoerne
Form dejen til et brød.
Lad brødet efterhæve tildækket et lunt sted 15 – 20 min
Tænd ovnen på 200 gr. Alm. Ovn
Rids brødet med en skarp kniv
Pensl med sammenpisket æg eller mælk
Drys birkes på toppen
Bag brødet på nederste rille 30 – 35 min.
Tag brødet ud og lad det køle af på en rist
Så er det tid til servering.
Dagens brød, Gammeldaws franskbrød, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Torben P
hej John f, ved du om man brugte gær til brød i 1800 tallet?
John Frøslev
Hej Torben,
Tak for spørgsmålet, om det lige var gær som vi kender det eller om det var surdej man brugte, men gær brugte man i 1800tallet
ifølge historien “I 1800’erne blev det meste brød bagt med hjemmelavet gær. Det var tidskrævende at pleje og udført uforudsigeligt.
I 1825 introducerede tyske bagere pakket kagegær, der gjorde hjemmebagning lettere og gjorde resultaterne mere konsekvente
(og smager). To østrigske brødre, Charles og Max Fleischmann, bragte innovation til Amerika. I 1868 åbnede de en fabrik til kommerciel
produktion af komprimeret gær i Cincinnati. (Fleischmann er stadig den største producent af gær til hjemmebagning, men
hjemmebagning er ikke, hvad det plejede at være – ved 1960’erne blev næsten hele amerikansk brød fremstillet kommercielt.)”
Mange hilsner
John
Torben P
tak John