• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Gæstemiddag “Tilbage til gamle dage”

16. april 2025 by John Frøslev Skriv kommentar

Herregårdsbøf med bearnaisesauce, grønne ærter og kartoffelbåde/pomfritter

Herregårdsbøf af oksekød med pommes frites eller stegte kartoffel-
både, ærter og hjemmelavet bearnaisesauce. Nok en af de mest
populære retter i Danmark, på restaurationerne i 60’erne.
køkkenet kalder

Ingredienser: (4 pers.)
600g oksekød, hakket
salt og peber
2 – 3 stk. løg i skiver
600g pomfritter
3 spsk. flydende fedtstof til stegning
50g smør til stegning
400g ærter, fra frost
25g smør
salt

Bearnaisesauce:
250g smør
20g estragon, frisk
20g skalotteløg
1 fed hvidløg
10 stk. hele peberkorn
1 dl. hvidvin
1 dl. hvidvinseddike
2 stk. æggeblommer
salt og peber

Start med at varme olien op til pomfritterne, gerne i fritøsen 180gr.
pil løgene og skær dem i halve skiver

Sauter og brun løgene på panden med lidt flydende fedtstof

Når løgene er faldet lidt sammen, tilsættes en halv til en kop sort kaffe, når kaffen er
kogt væk, er løgene færdige, lækker lysebrune bløde løg. (løgene komme ikke til at
smage af kaffe) tages af panden og panden gøres klar til at stege bøfferne.

Form 4 store hakkebøffer af kødet, og krydr dem med salt og peber

Lad dem trække lidt på køkkenbordet.
Brun bøfferne i olie på en pande ved høj varme på hver side. Tag panden
og sæt den i en forvarmet ovn 200gr. I 10 min. Og bøfferne er færdige, eller
skru ned for varmen, og steg dem færdigt i 4 – 5 min på hver side på panden
i smør

Grønne ærter:
giv ærterne et hurtigt opkog i en gryde med vand, sigt vandet fra, vend
ærterne med koldt smør, og krydr dem med salt.

Bearnaisesauce:
Smelt smørret langsomt i en gryde, fjern estragonbladene fra stilkene, og gem

bladene til senere. Pil og hak løg og hvidløg groft sammen med estragonstilkene
tilsæt læg, hvidløg, estragonstilke, peberkorn, hvidvin og hvidvinseddike i en
kasserolle, og kog det ind, til der er 2 – 3 spsk. tilbage. Sigt blandingen og hæld
1-2 spsk. af væsken tilbage i gryden.
tilsæt pomfritterne til fritøsen og friter dem i ca. 10 – 12 min.
tilsæt æggeblommerne til gryden og lun blandingen under konstant piskning, til

den begynder at tykne og bliver cremet. Hæld det smeltede smør langsomt i
(i en meget tynd stråle), mens du fortsætter piskningen. Jo mere smør, du tilsætter

des tykkere bliver saucen. Sørg for, at den ikke bliver over 70gr, for så skiller den.
smag saucen til med finthakkede estragonblade, salt og peber.

server saucen til hakkebøffen, pomfritter, ærter og et lille salatblad
det er tid til servering.

Dagens hovedret: Herregårdsbøg med kartoffelbåde, grønne ærter og bearnaisesauce
Velbekomme.

Friske frugt med citruscreme og marengstårne i Krustader:

Citruscreme og frisk frugt er en helt perfekt dessert, når der skal inviteres
gæster til spisning og man gerne vil servere en nem og frisk dessert.
kan varieres i det uendelige med anden frugt.
køkkenet kalder

Ingredienser: (4 pers.)
1½ dl. Piskefløde
1 dl. Kondenseret mælk
1 stk. citron, revet skal1 stk. mango i tern
1 stk. ananas i tern
4 stk. kiwi i tern
1 spsk. hindbær, frysetørret
12 stk. små krustader
1 gl. Lemmon Curt
1 stk. æggehvide
70 – 80g sukker
30g mørk chokolade

Start med at skære alle frugterne i tern

pisk fløden stiv og vend den kondenserede mælk i flødeskummet
tilsæt revet citronskal og saft i cremen

kom cremen i en sprøjtepose og luk for den.

fyld Lemmon Curt i sprøjtepose og luk for den

Pisk æggehviden stiv med sukker, så du får en glat marengs og kom den i en
sprøjtepose med en stjerne tyl, og sæt toppe af marengs på et stykke bagepapir
med en diameter som passer til krustader bag toppene i ovnen på 120 gr.
i ca. en time, tag dem ud og gem dem i en lufttæt beholder. (kan laves dagen i
forvejen)
smelt chokoladen over vandbad eller meget svag varme.

På en dessert tallerken sprøjtes en ring af cremen rundt om 3 stk. krustader

Nu fordeles de friske frugter omkring krustaderne

Og der sprøjtes yderligere en ring omkring frugterne.
fyld alle krustaderne halv op med Lemmon Curt. Fyld derefter krustaderne
helt op med marengs. Anret de bagte marengstoppe på hver krustade.

Smelt lidt chokolade ved svag varme og dekorer med smeltet chokolade på
marengstoppene og drys med frysetørrede hindbær
det er tid til servering.

Dagens dessert, Frisk frugter med maregens toppe og citroncreme
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gæstemiddag

Previous Post: « Brown sugar ice creme med karamelsovs
Next Post: Gæstemiddag “Tafelspitz” »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme