Så er det tid til at fejre fruen i huset, som fylder år i dag.
Familien er inviteret så vi håber på solskin hele dagen.
Menü til 8 pers.
Forret: Kartoffelblinis med røget laksemousse, stenbiderrogn og tang
Hovedret: Grillet Roastbeef med franske flødekartofler og grøn salat
Dessert: Rabarber Clafoutis med cremet vanilje-is og hindbærdrys
Kartoffelblinis
Ingredienser:
400g kartoffelmos, koldt
3 spsk. Hvedemel
3 spsk. Cremefraiche 38%
½ tsk. bagepulver
2 stk. æggeblommer
2 stk. æggehvider
lidt salt og peber
1 spsk. Flydende fedtstof til stegning.
Start med at røre kartoffelmos sammen med hvedemel, bagepulver
cremefraiche, æggeblommer, salt og peber.
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen
smelt lidt fedtstof på en blinispande, varme lidt under middel
bag blinisér til der ikke er mere dej ca. 12 stk.
kan laves et par dage i forvejen
Røget Laksemousse
Ingredienser:
250g varmrøget laks
1 spsk. Mayonnaise
½ dl. Creme fraiche 38%
½ dl. Purløg, fint hakket
1 stk. Citron øko, saft og lidt skal
salt og peber
1 bundt dild
100g stenbiderrogn
50g sukkertang
Træk den varmrøget laks fra hinanden med en gaffel
rør den sammen med mayonnaise og creme fraiche
til en lækker konsistens.
tilsæt purløg og smag til med citronsaft, citronskal, salt og peber
rør ½ tsk. fint salt i stenbiderrognen og smag til med lidt citronsaft
Anret kartoffelblinis med lidt sukkertang, derpå røget laksemousse
dild og stenbiderrogn.
klar til servering.
Roastbeef med flødekartofler
Ingredienser:(8 pers)
2 stk. roastbeef a’ ca. 1,5 kg
4 – 5 stk. laurbærblade
Groft salt og friskkværnet Dronningens peberblanding
Flydende fedtstof/olie til stegning
Franske Flødekartofler:
Ingredienser: (8 pers.)
2½ kg kartofler, melede i tynde skiver ca. 3mm
3 stk. løg, grofthakkede
2 stk. tomater
2 – 3 fed hvidløg, finthakkede
1 tsk. muskatnød, revet
1½ tsk. salt, groft
1½ tsk. peber, Dronningens peberblanding
5 dl. Piskefløde
1½ dl. Vand/mælk
Flødekartofler:
Start med at hælde fløden og vand/mælk op i en gryde Løgene skrælles og hakkes
Tilsæt de hakkede løg til gryden med fløden/mælk og varm op
Tilsæt de hakkede hvidløg, lidt revet muskatnød og salt op peber
Skræl/skrab kartoflerne
Skær dem i skiver, ikke for tynde og ikke for tykke ca. 3 mm
Læg kartoffelskiverne i en skål med koldt vand
Når fløden er ved at være kogt ind og er cremet, hældes vandet fra kartoflerne
De afdryppede kartoffelskiver kommes i gryden med fløden
Koger nu i fløden i 10 – 15 min.
Kom det hele i et smurt ildfast fad
Sæt fadet i en forvarmet oven 190 – 200 gr
Til flødekartoflerne er blevet gyldne ca. 20 – 30 min.
Skær tomaterne i skiver og pynt af med en stribe af tomater på kartoflerne
Klar til servering.
Roastbeef:
Sæt en stor gryde med ca. 3 liter vand over varmen
Tilsæt salt og laurbærblade
Drys salt og peber på spækbrættet og rul roastbeefen i blandingen
Når vandet koger lægges roastbeefen i det kogende vand
Skal nu koge i 15 min. pr kg. Kød
Tag kødet op af det varme vand, stil dem til side, må ikke tildækkes
denne procedure kan godt gøres dagen i forvejen, men så skal de stilles på køl
På en pande varmes fedtstof/olie op til god varme
Roastbeefen brunes nu godt, på alle side ved moderat varme på panden/grill ca. 15 min
Lægges på et fad og hviler løst tildækket i ca. 15 – 20 min
Stegen skæres ud i tynde pæne skiver.
Klar til servering.
Dagens hovedret. Grillet Roastbeef med franske flødekartofler og salat
Rabarber Clafoutis: (8 pers.)
Ingredienser:
400g rabarber
2½ spsk. Rørsukker
3 dl. Mini mælk
3 stk. æg
1 stk. vaniljestang
80g hvedemel
2 spsk. Smeltet smør
12 g rørsukker
1 liter vaniljeis
Skær top og bund af rabarberne og skær dem i små tern
drys dem med rørsukker og skrab kornene ud af vaniljestangen
tilsæt dem til rabarberne og kog dem op i en gryde med ½ dl. Vand
kog til rabarberne er møre, giv dem en tur med stavblenderen
så du har en kompot, køl ned og stil til side.
Rør mælk, æg, sukker og vanilje sammen med halvdelen af det smeltede smør
rør til dejen er glat og fin uden klumper. Tænd ovnen på 180gr.
hæld et tyndet lag dej i bunden af formene og sæt det i ovnen ca. 5 min.
så bunden har sat sig
kom den afkølede rabarber-kompot i en sprøjtepose
sprøjt rabarber på midten af bunden og undlad en kant på ca. 1 -1½ cm.
tilsæt resten af dejen så rabarberne er dækket
sæt dem i ovnen og bag yderlige ca. 25 – 30min., tjek med en strikkepind
om de er gennembagte.
tages ud af formene og køler af på en rist, kan serveres halvlune med et
drys af flormelis og evt. en skefuld creme fraiche eller med vaniljeis til.
det er tid til servering.
Dagens dessert, Rabarber Clafoutis med vanilje-is og hindbærdrys
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar