Så er det igen tid til julebagningen, klejner, jødekager, vaniljekranse og pebernødder
hvor alle småkagerne skal bages og julebageholdet er kaldt sammen, efter dagens
dont, så skal der lidt mad på bordet og menuen er her:
Hovedret: Pramdragergryde med ovnstegte kartofler og asier
Dessert: Gammeldags Æblekage i portionsglas med flødeskum.
Pramdragergryde
Egnsret fra det 18århundred (let modificeret til vores tid)
Pramdragergryde var en ret som opstod på Svostrup kro, som ligger tæt på
Gudenåen, som blev brugt som transportvej for store pramme, med materialer
til papirfremstilling på papirfabrikkerne i Silkeborg. Disse store pramme blev
trukket af heste, som gik på stien ved bredden af Gudenåen, spændt for med
tykke tovværk til prammen, pramdragerne var så de mænd som styrede
hestene. Og de skulle selvfølgelig serviceres med mad og husly og det skete
så på Svostrup kro, derved opstod Pramdragergryden.
køkkenet kalder.
Ingredienser: (8 pers.)
3 stk. Svinemørbrad ca. 1,5kg
200g Bacon i tern
2-3 pk. Bacon, slices, ristet sprødt
2 spsk. Flydende fedtstof
2 stk. løg, groft hakket
250g champignon, skåret i skiver
140g Tomatpure, koncentreret
2 spsk. Paprika
1 liter hønse eller grøntsagsbouillon
5 dl. Piskefløde
lidt Maizena majsstivelse
½ tsk. Sukker
250-300g cocktailpølser
salt og peber
15 – 1600g kartofler, mellem størrelse
1 dl. Solsikkeolie til kartoflerne, sammen med lidt salt
Tilbehør:
kartoffelbåde, ovnristede kartofler eller kartoffelmos
1 glas Asier
Start med at riste baconskiverne sprøde på panden
tages af panden og lægges på fedtsugende papir.
mørbradene renses for sener og skæres i passende
stykker.
Bacon skæres i tern på ca. 1x1x1 cm.
Bacon tern sauteres i en gryde lidt fedtstof, tilsæt
hakket løg sauter til løgene er klare, tilsæt champignons
og sauter et par minutter, tag det op af gryden og kom
mørbradstykkerne i gryden og brun dem godt, ad flere
omgange, tilsæt tomatpure, paprika og rør rundt. Tilsæt
bouillon til gryden, læg låg på og lad det simrer i ca.
15-20 min. Tilsæt fløden, rør lidt maizena med koldt vand
og tilsæt jævningen, lad retten koge igennem et par minutter,
til saucen tykner lidt,
smag til med sukker, salt op peber.
Skær et dybt kryds i enderne på hver cocktailpølse og
steg dem på en varm pande. Når pølsestykkerne snittes
i enderne, folder de sig ud som små tulipaner under stegningen
Kartoflerne skrubbes i koldt vand, tørres og vendes i lidt olie
lægges i en bradepande, med et drys salt over, sættes i en
forvarmet oven 180gr. ca. 45 min. Eller til de er møre
Anret pramdragergryden i en skål og pynt det med cocktailpølser
og stegt baconskiver, evt. med lidt frisk persille.
Server retten med ovnstegte kartofler og asier.
det er tid til servering.
Dagens hovedret, Pramdragergryde med ovnstegte kartofler, bacon og asier
Velbekomme
Gammeldags Æblekage i glas: (8pers.)
Ingredienser. (8 pers.)
æblegrød:
1 kg. Æbler
100g rørsukker
1 stk. vaniljestang
1 dl. Vand
evt.1 tsk. kartoffelmel
300g makroner
½ liter piskefløde
lidt rød pynteglasur (Dr. Oetker) lidt rød pynteglasur (Dr. Oetker)
Æblekage rasp/Crumble:
60g æblekage rasp
80g mandler
60g havregryn
60g brun farin
30g smør
Start med at skrælle æblerne og skær dem i mindre stykker
kom æblestykkerne i en gyde med vandet, skrab kornene
ud af vaniljestangen og bland med lidt sukker, tilsæt det til
gryden sammen med den tomme skal, lad gryden komme
i kog, skrue ned for varmen og lad dem koge i ca.15 – 20 min.
er æblerne ikke kogt nok ud, så giv dem en tur med stavblenderen
sæt æblegrøden på kål og lad den køle helt ned. Er æblegrøden
for flydende, jævn den med 1 tsk. Kartoffelmel udrørt i lidt koldt
vand, tilsæt lidt ad gangen og se konsistensen, husk æblegrøden
må ikke stå på varmen eller koge efter kartoffelmelet er tilsat.
Kan med fordel laves dagen før.
Kom makronerne i en plastpose og knus dem groft og pisk
fløden til skum
Rasp/Crumble:
start med at hakke mandlerne, gerne i en minihakker i grove
stykker, fordel det på en pande sammen med havregryn, smør
og brun farin. Lad smørret smelte og rør det hele godt sammen
i ca. 10 min. Til mandler og havregryn er let gyldne. Tilsæt
æblekageraspen og bland det godt
Samling af æblekagen i portionsglas (8 stk.)
Start med at komme lidt knuste makroner i bunden af glassene
derefter et lag æblegrød og så et lag rasp/crumble, derefter
et lag æblegrød, så et lag flødeskum og til sidst to skrå steger
af rød pynteglasur på toppen.
klar til servering.
Dagens dessert, Gammeldags æblekage i glas med flødeskum og glasur
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar