• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Gæstemiddag ”Aase’s fødselsdag”

4. juni 2025 by John Frøslev Skriv kommentar

Så er der igen gået et år og Aase har fødselsdag, som selvfølgelig skal
fejres med en 3-retters menu, der består af et 50tema:

Forret: Skagen toast, en dejlig variation af den klassiske rejecocktail

Hovedret: Slagterens Luksuskoteletter med bacon, flødekartofler, ærter,
                 champignon og tomater.

Dessert: Jordbærtærte som i gamle dage, med konditorcreme på siden

Vi starter med forretten, Skagen toast

Ingredienser: (8 pers.)
600g rejer
2 spsk. dild, finthakket
4 spsk. mayonnaise
2 spsk. creme fraiche 18%
2 tsk. dijonsennep
1 stk. citron
salt og peber
8 skiver franskbrød/formbrød
40 g smør til stegning

Tilbehør:
8 blade hovedsalat
100g ørredrogn

Start med at afdryppe rejerne, og hak dilden fint.
Rør begge dele sammen med mayonnaise

cremefraiche, sennep og fintrevet citronskal i en skål
smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft

Stik brødrundeller ud af fransbrødsskiver ca. 6 cm. i diameter

Steg brødskiverne gyldne i smør på begge sider på en pande
skyl og tør salatbladene og læg dem oven på de stegte brødskiver
fordel rejesalaten og ørredrogn oven på salaten, og pynt med
lidt dild. Klar til servering.

Dagens forret, Skagen toast med riste brød, rejer, salat og stenbiderrogn.

Slagterens Luksuskoteletter

Ingredienser: (8 pers.)

8 stk. nakkekoteletter
1 kg. Kartofler
6 dl. Piskefløde
salt og peber
ligt muskatnød
200g tomatpure
6 stk. løg
2 fed hvidløg
8 skiver bacon, slices
500g ærter, frost
500g champignon
8 stk. tomater
100g smør

Start med at brune koteletterne på begge sider i lidt fedtstof

Løgene skrælles og hakkes

Sæt en gryde over med fløden og varm op, tomatpure tilsættes

Tilsæt de hakkede løg og hvidløg, lidt revet muskatnød og salt op peber
Skræl kartoflerne og skær dem i skiver, ikke for tynde og ikke for tykke

Når fløden er ved at være kogt ind og cremet tilsættes kartoffelskiverne

Koger nu i fløden i 10 – 15 min. Kom det hele i et smurt ildfast fad

Sæt fadet i en forvarmet oven 190 – 200 gr

De brunede koteletter lægges ovenpå kartoflerne i fadet med et par


skiver tomat ovenpå
Fadet sættes i ovnen og dækkes med stanniol, det steger i 45 – 60 min.
eller til kødet er mørt, de sidste 10 min. Af stegetiden tilsættes ærterne.

Bacon ristes af på en varm pande og lægges på fedtsugenden papir.
champignon halveres eller kvartes hvid de er meget store, ristes gylden
på panden og tilsættes til fadet med koteletterne de sidste 5 min af stegetiden.
ved servering lægges et stykke ristet bacon på hver kotelet
Klar til servering.

Hovedret, Slagterens Luksuskoteletter med flødekartofler, bacon og tomat

Jordbærtærte, (gammeldags) med konditorcreme

Ingredienser: (8 pers.)

380g hvedemel
100g flormelis eller sukker
150g smør, koldt
1 stk. æggehvide
1 nip salt
1 – 2 tsk. Koldt vand

Jordbærfyldt:
500g jordbær, friske eller frosne optøede
75g sukker
3 spsk. Kartoffelmel
2 stk. vaniljesukker
60g kagecremespulver
2½ dl. piskefløde
sammenpiskede æg og perlesukker til pynt.

Start med at komme melet i foodprocessoren og tilsæt det

kolde smør i små stykker, tilsæt sukker, salt og vand (kan
også laves i hånden) kør meget kort og vend dejen ud på
et meldrysset bord, saml dejen med æggehviden, uden at
arbejde for meget med dejen, virker dejen meget tør, så

tilsæt en smule mere vand til at samle dejen med. Pak dejen
ind i film og tryk den lidt flad, så køler den hurtigere ned, lad
den hvil på køl i 30 min.

Den afkølede dej rulles ud til en stor cirkel, ca. 3 – 4 mm. Tyk
på et meldrysset bord.

Beklæd en tærteform ca. 23 cm. i diameter, med dejen. Prik
tærtebunden jævnt med en gaffel, og lad den hvile i 15 min.
skær kanterne til med en kniv og saml overskudsdejen til en
kugle. Nip jordbærrene, del de største i halve eller kvarte og

kom dem i en skål.

Tilsæt sukker, kartoffelmel og vaniljesukker
og rør forsigtigt rundt, så det hele blandes godt.

Pisk kagecremespulver med 200g koldt vand i et par min.

fordel kagekremen på tærtebunden i et jævnt lag og
fordel jordbærfyldet over i et jævnt lag.

rul den overskydende dej tynd ud og skær dejen i 2 – 2½ cm
brede strimler. Flet strimlerne i et gitter oven på jordbærrene
og skær enderne pænt til.
pensl gitteret med sammenpisket æg, tilsæt lidt salt til
æggestrygelsen, når du pisker det sammen, så bliver det
nemmere at stryge med, og drys med perlesukker.

Bag tærten ved 175 gr. alm. Ovn. I 40 – 45 min. Indtil overfladen
er fint gyldenbrun.
lad tærten afkøle på en bagerist og server den lun eller kold med

konditorcreme, kagecreme og flødeskum blandet sammen,
kan fryses og lunes let inden serveringen.
Klar til servering.

Dagens dessert, Jordbærtærte, gammeldags med konditorcreme
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gæstemiddag

Previous Post: « Ananas Mousse med flødeskum og frysetørrede hindbær
Next Post: Filippinsk adobo kylling med brune ris »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme