I dag tager vi fat i en rigtig gammel middagsret fra min farmor
og mor tid, som lavede denne fantastiske-ret, og det smager
bare af hygge, kærlighed og fred.
Opskriften er jo fra den tid hvor manden troede at køkkenet var en
fængselscelle og kom overhovedet ikke i køkkenet, men opskriften
vandrede alligevel fra generation til generation og er nu nået til mig.
Jeg har dog givet den et lille tvist, det er en ret som laves og spises
på mange forskellige måder. På Falster spises den med salt og peber på,
på Lolland spises det med sukker og kanel. Frikadeller er en type
stegte kødboller, og er en meget populær ret i Danmark som i
mange andre europæiske lande.
Ordet er en fortyskning af det italienske frittatella, der er stegt
eller ristet kød. En traditionel simpel opskrift på danske frikadeller
består af lige dele hakket svinekød og kalvekød rørt med mel,
mælk, æg, fint hakkede løg og krydderier, men variationerne er talrige.
Nok om historien, vi skal i gang
Ingredienser.:(2 – 3 pers)
500 g svin og kalv, hakket
1½ tsk salt
50 g havregryn
1 stk. æg
1 stk løg, stort
2½ – 3 dl danskvand, apollinaris
¼ tsk peber
2 spsk smør/olie
500 g hvidkål, skåret i strimler
3 spsk smør/fedtstof
3 spsk mel
4 – 5 dl kogevand fra den kogte hvidkål
Lidt muskat, revet
Salt
Peber
½ -1 tsk rød karry pasta, alt efter hvor stærk man ønsker det
Smages til med 1 spsk sød mangochutney
Begynd med at røre farsen til frikadellerne
Rør kødet sejt med salt i 4 – 5 min.
Tilsæt de tørre ingredienser sammen med revet løg
Kom et æg i farsen og rør danskvand i
Sæt nu farsen på køl i mindst en ½ time Stuvet hvidkål.:
Snit hvidkålen i strimler på 5 – 10 mm i bredden
Kom kålen i en gryde med let saltet vand
Kog nu kålen i 10 – 15 min der skal være lidt bid i den (al dente)
Kom den kogte kål op i et dørslag og gem kogevandet
Lav en opbagning af smør/fedtstof og mel
Kom smør/fedtstof i en gryde, sæt gryden over god varme
Når smørret er smeltet tilsæt ½ – 1 tsk karry pasta
Tilsæt 3 spsk mel og rør det godt sammen
Tilsæt lidt af kogevandet fra hvidkålen og pisk det glat
Forsæt med at tilsætte kogevand og pisk til den ønskede
konsistens er opnået
Smag til med salt, peber, muskatnød og mangochutney
Vend kålen i opbagningen, og lad set simre et par minutter
under omrøring
Sæt en pande på pladen med god varme
Tilsæt 2 spsk smør/olie
Når panden er varm formes frikadellerne og lægges på panden
Steger gyldenbrune på begge sider ca 3 – 4 min pr side
Når al farsen er brugt, er det tid til servering
Dagens tallerken, Frikadeller med spicy stuvede hvidkål,
rugbrød og rødbeder, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar