• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Farseret hvidkål med stegt kål, kartofler og hvid sovs med muskat

22. september 2015 by John Frøslev Skriv kommentar

En meget gammel middagsret fra det danske bondekøkken
er farseret hvidkål. Det laver vi i dag, men på en lidt anderledes
måde. Efteråret er sat ind med regn og rusk, det bedst er dog
havens afgrøder er klar til at blive høstet.  

I forretningerne ligger der stabler af kålhoveder og rodfrugter,
alt sammen til en overkommelig pris. Vi bruger et hvidkålshoved
og et rødt spidskålshoved. Hvidkål er en variant af have-kål.

Den er oprindeligt vildtvoksende langs Europas kyster og planten
er vores allerældste grøntsag. Spidskål kalde også sommerkål og
har en lidt mildere kål smag.  
Vi skal til den.  

Ingredienser.:(4 – 6 pers)  
1 stk. hvidkål
1 stk. spidskål, rød
Salt og peber
5 – 7 dl. vand
Smør, til at smøre formen med
Fars.:
500 g svinekød, hakket 10 %
1½ tsk. Groft salt
1 spsk. hvedemel
1 dl. Rasp
100 g løg, hakket
1 stk. æg
1 dl. Mælk/fløde
¼ tsk. Peber
Sovs.:
2 spsk. smør
2 spsk. mel
Væden fra balanceringen af kålen
En sjat mælk
Salt og peber
½ tsk. Muskatnød, revet

Vi skal bruge de største og yderste blade på kålene,
til at forer formen med.  
Del hvidkålen i to halve, pil forsigtig de yderste blade af  

Spidskålen skal ikke deles, men pil forsigtig de yderste blade af.  
Sæt en gryde over med 5 – 7 dl. Vand tilsat lidt salt    
kog op til lige under kogepunktet så vandet står og skælver  
blancherer kålbladene i 2 – 3 min. Så de bliver bløde og bøjelige

Køl dem hurtigt af i koldt vand  
Det er isæt meget vigtigt med rødt spidskålet  
Det mister meget hurtigt farven, når det får for meget varme  
Vandet fra den røde spidskålen, kasseres da det bliver blåt  
Vandet fra hvidkålen koges lidt ind og gemmes til sovsen  

Rør alle ingredienserne til farsen sammen

Skal være som en frikadelle fars, sæt farsen på køl
Tag en sandkageform og smør den med smør  
Beklæd den med de store blade fra hvidkål og spidskål

Skiftevis rød og hvid, sæt dem så der stikker lidt op over kanten  
Skal bruges til at lukke den med til sidst  
De grove stilke i bladene skæres ud og gemmes

Læg nu halvdelen af farsen ned i formen i et tyndt lag på kålen

Kom lidt smørklatter på, krydr med salt og peber  
Læg nu et lag kål ovenpå farsen  
Det resterende af farsen fordels nu over kålen  
Tilsæt et par smørklatter, salt og peber  

Luk nu med bladene som hænger ud over kanten  
Læg evt. en stribe kålblade midt på farsen  
Så bladene fra kanten kan nå og dække.  
Sæt formen i vandbad i ovnen ved 200 gr i 60 min.  

Når tiden er gået og den er gennembagt, tages formen ud
og vendes på et fad.

De grove stilke og resten af kålen, skæres ud i mundrette stykker  
Koges møre i vandet fra hvidkålen ca. 15 – 20 min  
Brunes på en meget varm pande med lidt smør

Må godt tage god farve, krydr med salt og peber

Gør kartoflerne klar og kog dem møre ca. 20 min.  
Sovsen laves nu, i en lille gryde smeltes 2 spsk. smør  
Tilsæt 2 spsk. mel og rør det godt sammen  
Spæd med vand fra blancheringen til du har den ønskede konsistens

Smag til med ½ tsk. Revet muskat, salt og peber  
Serveres med kogte kartofler og hvid sovs.  
Det et tid til servering

Dagens tallerken, Farseret hvidkål med stegt kål, kartofler og
hvid sovs, velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Farseret hvidkål med stegt kål kartofler og hvid sovs

Previous Post: « Kronhjorteskav med kantareller
Next Post: EstoFado De carne en Español (oksekøds gryderet fra Spanien) »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme