
Vi går i det spanske køkken i dag og tilbereder en spansk, meget
velsmagende gryderet. En gryderet er en kulinarisk proces og en
kombination af faste fødevarer ingredienser, der bliver kogt/stegt
i væske og serveret i den resulterende sauce.
Gryderetter koges typisk ved en relativt lav temperatur, (simmeret)
gør det muligt at blande varianter.
Vi prøver med noget spansk

Ingredienser.:(2 – 3 pers)
600 g oksekød i tern
1 spsk. røget paprika
2 – 3 spsk. olivenolie
2 stk. gulerødder, skåret i skiver
2 stk. rødløg, hakket groft
2 fed hvidløg, i skiver
70 g tomatpuré
1½ spsk. mel
5 dl. Rødvin
1 tsk. Timian, tørret
3 stk. appelsiner
500 g kartofler
200 g chorizo
1½ – 2 dl. Grønne/sorte oliven uden sten
Salt og peber
Lidt frisk timian
2½ dl. Vand
1½ dl. Sukker
Start med at skærer kødet i solide tern, hvis det
ikke allerede er gjort. Krydr med salt, peber og paprika
Varm en stegepande op og tilsæt olivenolie
Skræl gulerødderne, pil løgene og hvidløgene,
skær dem i skiver, løg i tern

Brun kødet på panden, gerne af flere omgange

Brunes på begge sider

Tag kødet fra panden og tilsæt gulerødder, løg, hvidløg og tomatpuré
Sauter det ca. 1 minut

Tilsæt vin og tørret timian og bring det i kog.
Når panden er kogt af ca. 2 – 3 min. Hældes det
hele over i en gryde
Skræl skallen af 2 appelsiner med tyndskrælleren

Skær skrællerne i tynde strimler
Pres saften af 3 appelsiner og hæld saften i gryden

Lad det koge ved svag varme, indtil kødet er mørt ca. 1 – 2 timer
Kom 2½ dl. Vand i en lille kasserolle med 1½ dl. Sukker
Varm det op og tilsæt appelsinstrimlerne

Skal nu koge til de er bløde og karamelliseret

Tages fra varmen og gemmes til anretningen
Kartoflerne skæres i grove stykker

Chorizo pølsen skæres i 1 cm. Stykker
Steg pølsen på panden og læg dem til side

Steg kartoffel stykkerne i pølsens fedt til de får lidt farve

Stil til side
Når kødet mangler ca. 20 min. I at være mørt.
Tilsættes pølsen og kartoflerne og koger i ca. 20 min

Krydr med salt og peber
Anret retten med karamelliseret appelsin strimler og oliven i skiver

Drys lidt frisk timian over inden serveringen
Så er det tid til servering

Dagens tallerken, EstoFado De carne en Español,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar