Vi går i det spanske køkken i dag og tilbereder en spansk, meget
velsmagende gryderet. En gryderet er en kulinarisk proces og en
kombination af faste fødevarer ingredienser, der bliver kogt/stegt
i væske og serveret i den resulterende sauce.
Gryderetter koges typisk ved en relativt lav temperatur, (simmeret)
gør det muligt at blande varianter.
Vi prøver med noget spansk
Ingredienser.:(2 – 3 pers)
600 g oksekød i tern
1 spsk. røget paprika
2 – 3 spsk. olivenolie
2 stk. gulerødder, skåret i skiver
2 stk. rødløg, hakket groft
2 fed hvidløg, i skiver
70 g tomatpuré
1½ spsk. mel
5 dl. Rødvin
1 tsk. Timian, tørret
3 stk. appelsiner
500 g kartofler
200 g chorizo
1½ – 2 dl. Grønne/sorte oliven uden sten
Salt og peber
Lidt frisk timian
2½ dl. Vand
1½ dl. Sukker
Start med at skærer kødet i solide tern, hvis det
ikke allerede er gjort. Krydr med salt, peber og paprika
Varm en stegepande op og tilsæt olivenolie
Skræl gulerødderne, pil løgene og hvidløgene,
skær dem i skiver, løg i tern
Brun kødet på panden, gerne af flere omgange
Brunes på begge sider
Tag kødet fra panden og tilsæt gulerødder, løg, mel, hvidløg og tomatpuré
Sauter det ca. 1 minut
Tilsæt vin og tørret timian og bring det i kog.
Når panden er kogt af ca. 2 – 3 min. Hældes det
hele over i en gryde
Skræl skallen af 2 appelsiner med tyndskrælleren
Skær skrællerne i tynde strimler
Pres saften af 3 appelsiner og hæld saften i gryden
Lad det koge ved svag varme, indtil kødet er mørt ca. 1 – 2 timer
Kom 2½ dl. Vand i en lille kasserolle med 1½ dl. Sukker
Varm det op og tilsæt appelsinstrimlerne
Skal nu koge til de er bløde og karamelliseret
Tages fra varmen og gemmes til anretningen
Kartoflerne skæres i grove stykker
Chorizo pølsen skæres i 1 cm. Stykker
Steg pølsen på panden og læg dem til side
Steg kartoffel stykkerne i pølsens fedt til de får lidt farve
Stil til side
Når kødet mangler ca. 20 min. I at være mørt.
Tilsættes pølsen og kartoflerne og koger i ca. 20 min
Krydr med salt og peber
Anret retten med karamelliseret appelsin strimler og oliven i skiver
Drys lidt frisk timian over inden serveringen
Så er det tid til servering
Dagens tallerken, EstoFado De carne en Español,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Lone Sletten
Der står ikke hvornår der skal bruges mel.
John Frøslev
Hej Lone,
Tusinde tak for din respons, melet drysses i/over grøntsagerne når du tilsætter dem til gryden, det har
kun det formål, at tykne saucen lidt.
mange hilsner
John