I dag er vi i bageriet og bager Anne Margrethe’s kringle fra Hirtshals, som
bliver kaldt Danmarks bedste, det er store ord, men det må jo komme an
på en prøve.
Vi hiver melet frem og går til den.
Ingredienser.:(3 – 4 stænger)
2 dl. Lunkent vand
330 g margarine
50 g gær
3 spsk. sukker
3 stk. æg
450 g mel
Remonce.:
225 g margarine
225 g sukker
Kardemomme eller kanel
Rosiner
Æg til at pensle med
Perlesukker og hakkede nødder/mandler
Start med at tage et stor dejfad frem
Smuldrer en pakke gær og lidt salt i 2 dl. lunkent vand
Tilsæt 3 spsk. sukker, 3 æg og 330 g margarine som bliver skåret i stykker
Det hele stilles nu til ”hævning” i 20 – 30 min, til det hele bobler i fadet
Tilsæt nu 450 g mel
Æltes og nulredes med fingrene
Mærk på dejen om den kan tage lidt mere mel
Man skal have en blød, lidt fugtigt, elastisk klump dej
Margarinen er ikke helt fordelt i dejen, men det gør ikke noget
Sættes til hævning i mindst en time, så er dejen klar
Tages ud på et meldrysset bord
Rulles nu ud med kagerullen til en plade 50 – 70 cm og 3 mm tyk
Rul og fold hele tiden med et lille ekstra drys mel i mellem,
så det ikke klistrer
Skær dejen i 4 stykker, ca. 15 cm brede. (jeg brugte kun halvdelen af
dejen, derfor kun 2 strimler)
Remoncen.
Sukker og margarine varmes op i en gryde
Tilsæt kardemomme eller kanel
Varmes til en tyktflydende masse
Remoncen hældes ud på de 4 stænger
Fordel rigeligt med rosiner på remoncen
Også helt ud til enderne
Stængerne foldes sammen, halvdelen fra hver side
Løftes nu over på en bageplade med bagepapir
De er lidt slaskede, men går ikke i stykker
Sættes nu til efter hævning i 30 minutter
Ovnen tændes på 225 gr
Kringlerne pensles med æg og drysses med sukker og nødder
Sættes i ovnen på 225 gr i 4 – 5 min skrues ned til 200 gr
Bages i 14 – 16 min. hold hele tiden øje med ovnen
Tiden kan bruges til oprydning i køkkenet
Tages ud af ovnen og stilles til afkøling på en rist
Stængerne skæres ud i pæne stykker og anrettes på et kagefad
Og så skal der smages, det dufter helt vidunderligt.
Aftenens tallerken, Danmarks bedste kringle med kaffe, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
PS.:
Det er rigtigt nok, det er Danmarks bedste kringle, smager helt
vidunderligt og så er den god til fryseren og derefter en tur i ovnen
på 200 gr i 8 – 10 min, så er den som nybagt.
Ulla Kirstine Antonsen
Det er Hirtshals-/Søren Rygekringlen
John Frøslev
Hej Ulla,
det har du helt ret i, det er også det som jeg skriver i starten af opskriften, men tusinde tak for inputtet.
mange hilsner
John