Rømertopf stegeso eller Römertopf som det originalt staves er et
mærke eller brand indenfor stegesøer. Firmaet Römertopf stammer fra
Tyskland og startede tilbage i 1967. Rømertopf har sit navn efter
romeren Lucius Licinius Lucullus, der for mere end 2000 år siden
af holdte overdådige banketter, der blev kendt vidt og bredt.
Det var denne romer der indså fordelen ved vore forfædres
stegemetoder. De indpakkede byttedyr i ler og stegte dem over
åben ild eller direkte i bålet. Allerede på Lucius’s tid
( år 108 – 56 før Kristus) foregik madlavning i lerskåle eller lerkrukker.
Lucius satte blot låget på. Det er fra lucius’s køkken at navnet
Römertopf kommer. Rømertopf betyder faktisk blot “Romer potte”.
Vi hiver Römertopfen frem og går i køkkenet.
Ingredienser.:(2 – 3 pers)
1 stk. kylling ca.1200 g
1 stk. citron, øko
1 bundt estragon, fransk
2 stilke timian
3 – 4 spsk. Smør, blødt
1 fed hvidløg, i fine tern
1 stk. lille løg i tern
1½ dl. Æblemost
Salt og peber
Tilbehør.:
3 – 400 g små nye kartofler
Mormorsalat og brød
Start med at sætte rømertopfen i blød i koldt vand ca. 2 timer
Orden imens kyllingen
Kyllingen renses og duppes tør med et stykke køkkenrulle
Krydr med salt og peber, både indvendig og udvendig
Hak halvdelen af estragonen
Pil og hak hvidløget fint
Bland estragon, hvidløg, salt og peber med det bløde smør
Løs nu forsigtigt skinnet på kyllingen på brystsiden
Læg et lille snit med kniven lige over halsen
Løs nu forsigtigt skinnet med en finger, uden at
der går hul på skinnet
Fyld smørret med krydderierne ind under skinnet på kyllingen
Fyld kyllingen med løg skåret i tern, citron skåret i grove tern
Kom det resterende estragon ind i kyllingen
Luk med en kødnål
Tag rømertopfen op af vandet og hæld vandet fra
Kom kyllingen i rømertopfen
Tilsæt æblemost
Læg låget på rømertopfen. Sæt den i en kold ovn
Sæt temperaturen på 150 gr. Steger nu i 2½ time.
Når de 2½ timer er gået, tilsættes kartoflerne sammen med timian
Læg låg på og steg nu videre i 1 time.
Tag nu rømertopfen ud og tag låget af
Hvid skindet ikke er sprødt så giv den lidt under grillen
Lad kyllingen hvile lidt, nu er kyllingen så mør, at den falder
fra hinanden
Hæld stegefonden fra, gennem en si
Kog fonden ind i en lille kasserolle ca. 10 – 15 min
Tilsæt lidt fløde/mælk
Smag til med salt og peber
Brug saucen til kartoflerne og til at dyppe brødet i
Skær kyllingen ud i portionsstykker
Lav mormorsalaten og hæld dressingen på
Så er det tid til servering.
Dagens tallerken, Citron kylling i Römertopf med mormorsalat
og brød, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar