Chicken tikka masala er en indisk eller skotsk ret. Retten består af
kyllingestykker i en orangebrun sauce. Der er ingen standardopskrift
på retten, men den består ofte af tomat, creme fraiche, knuste nødder,
citronsaft og en del milde krydderier som ingefær og koriander.
Det er det der giver den specielle smag til retten. Det er omstridt hvor
retten stammer fra. Mange mener Indien, men mange mener at i
England ville man have behov for sauce, og spekulerer derfor på at
den er britisk.
England var for øvrigt den første i Europa med indisk mad. Ordet tikka
betyder bidder og ordet masala betyder kryddermix.
Retten indeholder kryddermix.
Køkkenet kalder.
Ingredienser:(4 pers.)
500 g kylling uden skin og ben i strimler
1 spsk. Kokosolie
1 tsk. karry
Marinade:
1 dl. Græsk yoghurt
1 spsk. Hvidløg, finthakket
1 spsk. Ingefær, finthakket
2 tsk. garam masala
1 spsk, Farin, brun
1 tsk. gurkemeje
1 tsk. chilipulver (Chayenne)
2 tsk. groft havsalt
1 stk. citron, saften af ½ citron
Sovs:
200 g Løg, finthakket
2 tsk. hvidløg, finthakket
2 tsk. ingefær, finthakket
2 spsk. Tomatpure, koncentreret
1 tsk. gurkemeje
3 spsk. Mandler, meget finthakket
3 – 4 dl. Vand
3 spsk. Piskefløde
Salt 2 – 3 spsk. olie
Masala-kylling marinade:
Kom yoghurten i en skål og bland hvidløg, ingefær,
Garam masala, gurkemeje, chilipulver, salt og citronsaft i
Skær kødet ud i strimler
Bland kødet omhyggeligt med marinaden og lad det marinere
Mindst en time, gerne i køleskab til næste dag, ven det engang imellem
Tag kødet op af marinaden, skrab det godt af for marinade
Varm en pande med kokosolie, brun kødet af i kokosolien
Tilsæt 1 tsk. karry og steg med ca. ½ min, må ikke branke
Tages fra panden og over på en tallerken
Sovs:
Opvarm olien i en tykbundet gryde
Skræl løgene og fint/grov hak dem
Sauter løgene i olien til en gylden farve
Tilsæt hvidløg, ingefær og tomatpuré under omrøring
Tilsæt gurkemeje og mandler sammen med vand
Lad retten småkoge i 3 – 4 min
Tilsæt kødet og marinaden til gryden
Tilsæt fløden, når retter er gennemvarm
Smag til med salt, hvis sovsen er for tyk, tilsæt lidt mere vand.
Serveres med kogte Basmatiris eller brune ris og friske korianderblade
Og er det helt rigtigt, så også med naanbrød og Indisk agurkeraita.
Det er tid til servering
Dagens tallerken, Chicken Tikka Masala med naanbrød og Basmatiris, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Naanbrød
(4 stk.)
1 dl vand, lunken
1 dl. Mælk
25 g gær
1 stk. æg, sammenpisket
1 tsk. sukker
1 dl. Yoghurt, drænet
1 tsk. salt
3 spsk. Olivenolie
450 g mel, prøv dig fem hvad mængden angår
Til pensling:
50 g smør, smeltet
1 – 2 stk. hvidløg, presset
1 – 2 spsk. Jomfru i det grønne (nigella frø)
Start med at lune vandet
Tilsæt mælk og rør gæren ud i vand/mælk blandingen
Tilsæt æg, yoghurt, olivenolie, sukker og salt
Sammen med godt halvdelen af melet
Rør det grundigt sammen og tilsæt lidt efter lidt mere mel
Dejen skal være glat, smidig og ikke for klistret
Dejen lægges i en skål og sættes til hævning i ca. 1 time
Del dejen i 4 stykker og form dem som, flade lidt aflange dråber
Læg dem på en bageplade med papir, lad dem
efterhæve i ca. 15 min
Pensl dem det smeltede smør/hvidløg og nigella frø blandingen
De må godt få et godt klister, det fremhæver smagen
Bag i en forvarmet ovn ved 230 gr. varmluft i ca. 10 min.
Traditionel ovn 250gr. i 10 min.
Tages ud af ovnen og afkøler på en rist Klar til servering.
Blødt og lækkert naanbrød, lige til at brække et stykke af, velbekomme.
Indisk agurkeraita:
1½ dl. Yoghurt, gerne græsk 10%
½ – 1 stk. agurk i tern
1 tsk. groft havsalt
½ tsk. spidskommen, stødt
Bland yoghurt og agurketern
Smag til med salt og spidskommen
Sættes på køl i ca. ½ time før servering
Skriv et svar