• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Brunsviger

18. april 2016 by John Frøslev Skriv kommentar

Skal vi have lidt til den søde tand, så er her et bud “Brunsviger”
Brunsviger er en gærdej som smøres med en remonce lavet af brun
farin, smør og i dette tilfælde kagecreme, lidt maizena.

Ordet brunsviger stammer fra den tyske by Braunschweig, men
sammenhængen er usikker. Er specielt kendt på Fyn, hvor den
sammen med rundstykker hører søndags morgenerne til  

Som den del af morgenbrødet nydes brunsviger ofte med remonce
siden nedad og lagt sammen med et smurt rundstykke.  
Vi kan godt nyde denne snaskede kage til en god kop kaffe.  
Vi går i bageriet.

Ingredienser.:(1 kage)  
1 dl. Vand, lunken
½ dl. Mælk
½ pk. Gær (25g)
2 – 3 spsk. sukker
1 stk. æg
25 g smør, blødt
Et nip salt
300 g. Mel, dejen skal være meget klistret.  
Så prøv dig lidt frem med melmængden
1 br. Kagecreme
20 g maizena
150 g smør
300 g Brun farin
Varm lidt vand og tilsæt mælk  
Rør gæren ud i vand/mælke blandingen  
Bland de øvrige ingredienser i

Husk dejen skal være meget klistret  
Tage en lille bradepande ca. 24 x 24 cm med bagepapir
Bred dejen godt ud i formen (dyp fingrene i lidt olie, så er det nemmere)
Tildæk formen og sæt den til hævning et lunt sted, ca. ½ time
Fyld.:
Smelt smør og farin i en lille gryde ved jævn varme

Rør maizena ud i lidt smeltet smør  
Tilsæt det til sukkerblandingen  
Tilsæt kagecremen som er lavet efter opskriften på posen kog det godt igennem  
Lav nogle fordybninger i gærdejen med  olieret finger  

Fordel sukkermassen ud over dejen

Bag på midterste rille i ovnen 20 – 25 min ved 180 – 190 gr.  

Tages ud af ovnen og stilles til afkøling med bradepanden

Tages ud af bradepanden og køler yderlige ned på risten

Har du lidt kage til overs, (kan også fryses) kan det med fordel varmes i
ovnen ved 200 gr. Et kort øjeblik. Smager bedst lun.
Så er det tid til servering.

Dagens kage, Brunsviger med snask, velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Bagværk Tags: Brunsviger

Previous Post: « Tournedos Rossini med rå stegt kartoffeltårn og levermousse
Next Post: Char Siu Kinesisk marineret nakkefilet »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme