
Et levn fra min barndom for 70 – 75 år siden var bollemælk en meget yndet
spise over det meste af landet, selvom det er en egens ret fra Bornholm,
dengang fik man jo 2 retter til middag en forret eller en efterret og der indgik
bollemælken som en af de finere retter i grødserien.
Bollemælk er en gammel (250 år) dansk ret bestående af melboller tilberedt
i varmt vand og serveret med varm mælk, ofte drysset med sukker eller kanel.
Køkkenet kalder

Ingredienser: (4-6 pers.)
125g smør
125g hvedemel
2½ dl. Vand, kogende
4 stk. æg
½ tsk. Salt
1 spsk. Sukker
1 tsk. Vaniljesukker
1 stk. citron, revet skal af citronen
1½ – 2 liter mælk
Start med at komme smør og mel i en gryde, som varmes op

og der spædes med kogende vand, samtidigt med at der røres
konstant i dejen, indtil den slipper kanter og bund af gryden.

Gryden trækkes fra varmen og dejen afkøles i ca. 10 min.
Æggene tilsættes et ad gangen sammen med salt, sukker, revet

skal af citron og vaniljesukker, æggene arbejdes god ind i dejen.
En gryde med let saltet vand sættes over varmen og koges op
til lige under kogepunktet. Bollerne formes med to skeer og lægges

i det kogende let saltet vand, kog bollerne 5 – 10 min. bollerne kommer
selv op til overfladen når de er færdige, tag dem

op med en hulske og kom dem direkte i en skål med koldt vand.
Bollerne forbliver i det kolde vand indtil serveringen, men kan dog
tages op og lægges på en omvendt dyb tallerken uden at ligge
oven på hinanden, så de ikke klister sammen. Afdæk med et fugtigt
klæde.
Bland sukker med kanel til kanelsukker og varm mælken op i en
gryde under omrøring.

ved servering, fordeles boller i dybe tallerkner og den varme mælk
hældes over melbollerne og der drysses med kanelsukker.
klar til servering.

Dagenes tallerken, Bollemælk med kanelsukker
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Skriv et svar