Gratin er en skøn mormor ret, eller tilbehør til andet kød.
Gratin er en fransk madret tilberedt i et ild- eller ovnfast fad i ovn. Ordet er afledt
ad det franske gratter, der betyder skrabe eller kradse og henviser til at retten
traditionelt består af rester fra de forudgående dages måltider.
køkkenet kalder
Ingredienser: (2 pers.)
2 spsk. Flydende fedtstof
2 spsk. Hvedemel
1½ – 2 dl. Minimælk/grøntsagsbouillon
2 stk. æg
25g parmesan
½ -1 dl. Rasp
250g blomkål, i små buketter
100g skinketern
salt
hvid peber
lidt smør i tern, til fadet
Start med at finde et ildfast fad der kan rumme ingredienserne til 2 pers. Og som kan
gå i Princessen
Smelt smørret i en gryde og rør melet i
Pisk mælk/bouillon i saucen, det skal være en kraftig bechamelsovs
kog sovsen godt igennem og smag til med salt (ikke for meget salt,
da der også er salt i parmesan) og hvid peber
Træk gryden fra varmen og lad den stå.
Del æggene i blommer og hvider
Rør æggeblommerne og parmesan i sovsen
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtig i sovsen
Smør fadet med lidt fedtstof på bund og sider
Drys med rasp i fadet og kør raspen rundt i fadet så det sætter sig på siderne
hæld overskydende rasp fra
Kom lidt sovs i bunden af fadet så bunden er dækket
læg så blomkålsbuketterne i sammen med skinketern
Fordel resten af sovsen over blomkål og skinketern
Drys resten af raspen på toppen af fadet og læg 4 – 6 stk. små smørtern
Spray med lidt olie på toppen over raspen, så raspen ikke flyver rundt i ovnen
sæt fadet i Princessen på 175gr varmluft i ca. 30 – 35 min.
Ovn lågen må ikke åbnes under hele bagetiden, da gratinen risiker at falde sammen.
Tag blomkålsgratinen ud af ovnen og lad den køle lidt af, mens du varmer lidt flüte
Klar til servering.
Dagens tallerken, Blomkålsgratin med hjemmebagt flüte
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Lene Larsen
Jeg har en airfrayer med skuffe hvor mange grader og tid skal den have
John Frøslev
Hej Lene,
Jeg vil tro, at det er det samme, men du kan altid starte med 10gr. mindre og så se hvordan den ser ud på toppen når der er gået 20 min.
Er den meget lys, så skal du nok sætte den 10gr. op så den får de fulde 30 – 35min. det er lidt diffus, da airfryerne ikke varmer ens,
så det er lidt med at prøve sig frem, men held og lykke med det 🙂
Mange hilsner John F
Lene Bjerregaard Larsen
Hej John.
Tak for dit svar vedr. blomkålsgratin jeg startede 175˚ i 30 min den blev perfekt hvor var den god
Jeg har lavet mange blomkålsgratin i min tid som altid har varet en favorit opskrifternes stort set den samme men den her syntes alle at den var så lækker,så det bliver den metode frem over.
Rigtig god Påske
Mvh. og tak.
LENE
John Frøslev
Hej Lene,
Tusinde tak Lene, for tilbagemeldingen, det er jo dejligt at høre blomkålsgratinen faldt i god jord og at alle kunne li den,
jeg fornemmer at opskriften faldt i god smag og mere kan man jo ikke forlange, dejligt nu må du have en forsat God Påske 🙂
Mange hilsner
John
Karen Steen
Hej John. Jeg har selv lavet gratiner med meget forskelligt fyld, men denne her med parmesan, og så i en airfryer, har jeg aldrig lavet før. Den smager fantastisk. Jeg brugte rejer i sttedet for skinke, det er jo søndag, og sidste feriedag. Tak fr den! Mange gilsner. Karen.