• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Æbleskiver gammeldaws.

13. januar 2017 by John Frøslev 1 kommentar

Æbleskiver er en ældgammel dansk delikatesse, hovedsageligt bestående af
pandekagedej, som er bagt i en æbleskivepande og runde som kanonkugler.
 Æbleskiver nydes lune med flormelis eller sukker, syltetøj og et glas gløgg.  

I 1700 tallet var æbleskiver, som ordet siger, tynde skiver af æbler, vendt i
mel og æg derefter stegt på en pande. Denne udgave af æbleskiver er ikke
så udbredt mere, men kendes stadig på Als som stegte æbleskiver.  

Æbleskiverne som vi kender dem i dag, bagt i æbleskivepande omtales i
Peters Jul fra 1866.  
Vi går til skiverne.

Ingredienser.:( ca. 30 – 45 stk.)  
4 dl. Kærnemælk
250 g hvedemel
1 tsk. natron
2 stk. æg
2 spsk. Sukker
1 tsk. Salt
1/2 tsk. Kardemomme, stødt
Start med at piske hviderne stive

Æggeblommer, kærnemælk, sukker og salt piskes godt sammen

Mel og natron blandes og tilsættes æg/mælkeblandingen

De stive hvider vendes i dejen, til allersidst

Dækkes til med film og står i ca. ½ time på køkkenbordet  
Æbleskiverne bages i svinefedt/flydende fedtstof  
På en god varm æbleskivepande  
Tilsæt lidt svinefedt/flydende fedtstof i hvert hul på panden  

(rent svinefedt gør æbleskiverne ekstra sprøde)  
Hullerne fyldes ca. 2/3 op med dej, hæver ret meget

Når de har bagt lidt, vendes æbleskiven på højkant  
Hullet efterfyldes med lidt dej og æbleskiven vendes helt rundt  

Vendes hurtigt mange gange (til de er godt gyldne)  
Det gør at æbleskiverne bliver helt runde, som en kanon kugle  
Lægges på et fad eller bageplade med bagepapir og køler lidt af

Før de lægges oven på hinanden i et serverings-fad  
Serveres med tyttebær-syltetøj, flormelis eller sukker  
Kan fryses og opvarmes i ovnen.  
Det er tid til servering.

Dagens tallerken, Gammeldaws æbleskiver med kaffe, syltetøj
og flormelis, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Bagværk Tags: Æbleskiver gammeldaws med kærnemælk

Previous Post: « Fyldt rødspætte med rejer, champignon og remouladesauce
Next Post: Mørbrad a la creme med kærnemælks kartoffelmos »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme