Æbleskiver er en ældgammel dansk delikatesse, hovedsageligt bestående af
pandekagedej, som er bagt i en æbleskivepande og runde som kanonkugler.
Æbleskiver nydes lune med flormelis eller sukker, syltetøj og et glas gløgg.
I 1700 tallet var æbleskiver, som ordet siger, tynde skiver af æbler, vendt i
mel og æg derefter stegt på en pande. Denne udgave af æbleskiver er ikke
så udbredt mere, men kendes stadig på Als som stegte æbleskiver.
Æbleskiverne som vi kender dem i dag, bagt i æbleskivepande omtales i
Peters Jul fra 1866.
Vi går til skiverne.
Ingredienser.:( ca. 30 – 45 stk.)
4 dl. Kærnemælk
250 g hvedemel
1 tsk. natron
2 stk. æg
2 spsk. Sukker
1 tsk. Salt
1/2 tsk. Kardemomme, stødt
Start med at piske hviderne stive
Æggeblommer, kærnemælk, sukker og salt piskes godt sammen
Mel og natron blandes og tilsættes æg/mælkeblandingen
De stive hvider vendes i dejen, til allersidst
Dækkes til med film og står i ca. ½ time på køkkenbordet
Æbleskiverne bages i svinefedt/flydende fedtstof
På en god varm æbleskivepande
Tilsæt lidt svinefedt/flydende fedtstof i hvert hul på panden
(rent svinefedt gør æbleskiverne ekstra sprøde)
Hullerne fyldes ca. 2/3 op med dej, hæver ret meget
Når de har bagt lidt, vendes æbleskiven på højkant
Hullet efterfyldes med lidt dej og æbleskiven vendes helt rundt
Vendes hurtigt mange gange (til de er godt gyldne)
Det gør at æbleskiverne bliver helt runde, som en kanon kugle
Lægges på et fad eller bageplade med bagepapir og køler lidt af
Før de lægges oven på hinanden i et serverings-fad
Serveres med tyttebær-syltetøj, flormelis eller sukker
Kan fryses og opvarmes i ovnen.
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Gammeldaws æbleskiver med kaffe, syltetøj
og flormelis, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar