I disse ”stop madspild” tider er det måske på tide, at kigge
fryseren og køleskabet igennem. Mon ikke der ligger en lille
pose med et par skiver steg, eller andet kød som kunne
indgå i biksemaden.
Biksemad tilhører det traditionelle danske køkken, fremstilles
af stykker af kogt kartoffel blandes med løg og kødstykker
og steges på en varm pande.
Retten serveres med spejlæg og syltede rødbeder (jeg har brugt
to farvede beder, som bliver ensfarvede, når de bliver syltet)
og gerne med HP- sauce, Worcestershire sauce, Engelsk sauce
eller ketchup.
Biksemad er oprindeligt et sømands udtryk for plukkekød,
hvorfor biksemad med stor sandsynlighed har nære
relationer til det maritime køkken.
Vi går til den.
Ingredienser.:(2 – 3 pers)
500 g kød, gerne forskellige slags, svinekød, bacon og oksekød
300 g kartofler, kogte
3 stk. løg
25 g smør
4 stk. laurbærblade
1 kvist timian
Salt og peber
2 – 4 stk. æg
Rødbeder, syltede
HP – sauce
Worcestershire sauce
Engelsk sauce
Ketchup
Olie
Start med at skære kødet ud i tern, mundrette stykker
Skær løgene ud i grove tern
Skær kartoflerne ud i mundrette stykker
Sæt en pande over god varme med lidt fedtstof
Steg kødet ved god varme ca. 4 – 5 min
Krydr undervejs
Tag kødet fra varmen og kom det op i en skål
Sæt igen panden på varmen med lidt fedtstof
Svits løgene så de lige netop tager lidt farve
Tag løgene op til kødet i skålen
Sæt igen panden over med lidt fedtstof, gerne olie
Kom kartoflerne på panden og steg til de får en pæn farve
Tilsæt en lille smule timian
Kom kød og løg på panden med kartoflerne og varm godt igennem
Smag på biksemaden og krydr med salt og peber
Sæt en anden pande over god varme med lidt fedtstof
Slå 2 – 4 æg ud på panden
Steg spejlæggene til hviden er gennemstegt.
Så er det tid til anretning og serveres med HP-sauce,
Engelsk sauce, Worcestershire sauce og ketchup.
Dagens tallerken, Biksemad med spejlæg og rødbede i tern,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar