• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Frikadeller med stuvet spidskål

2. juli 2015 by John Frøslev 5 kommentarer

En rigtig gammel ret, men ikke lige det man tænker på i
denne varme, men det bliver regnvejr igen, og så er det
lige denne forårs/sommer ret fra det danske køkken der er
brug for, nemlig frikadeller med stuvet spidskål.   

Frikadeller er en type stegte kødboller, og er en meget populær ret i
Danmark som i mange andre europæiske lande. Ordet er en
fortyskning af det italienske frittatella, der er stegt eller ristet
(fritto) kød.

Ordet er beslægtet med ”frikandeau” og ”frikasse”  
Spidskål kaldes også sommerkål. Den har et let og løst bladhoved
og er ellipseformet. Spidskålens smag er mildere end hvidkålens,
men skal ikke forveksles med sommerhvidkål, som er rund i formen.  
Vi laver vores mor’s frikadeller, vi skal til den.

Ingredienser.:( 2- 3 pers)  
500g kalv/flæsk hakket
2 – 2½ spsk. Hvedemel eller havregryn
1 stk. løg, fintrevet
½ – 1 stk. bouillon lille terning, smuldret i farsen (pas på med salt, da
bouillon terning indeholder salt)
1½ – 2 dl. Vand fra hanen eller danskvand
1 stk. æg
1 stk spidskål ca. 500 g
15 – 20 g smør
2 spsk. Mel
2½ dl. Fløde/mælk
2½ dl. Kogevand fra kålen
Salt og hvid peber
Lidt muskatnød, revet
Evt. et stykke hjemmebagt rugbrød
Kan tilsættes krydderurter efter behag,
evt. dild, persille, kørvel eller purløg

Start med at røre farsen  
Rør kødet med salt og tilsæt derefter mel/havregryn,
peber, løg, æg og vand

Rør det hele godt sammen og stil det på køl ca. ½ time.  
Imens laves spidskålen  
Del spidskålen i kvarter, skær stokke ud

Skær den i ca. 3 stykker

Kålen blancheres i letsaltet vand 4 – 5 min  

Tages op og køles ned med koldt vand, gem kogevandet  
Smelt smørret i en gryde

Rør det sammen med melet.
Spæd med fløde/mælk og væden fra kålen  
Lad sovsen koge godt igennem

Vend kålen i opbagningen  
Smag til med salt, peber, reven muskat og evt. en anelse sukker  
Evt. krydderurter vendes i til sidst  
Tag farsen ud fra køl  
Farsen røres godt igennem, tilsæt evt. lidt mere vand  
Lav en ”prøvedelle” for at smage om farsen mangler salt eller andet  
Form frikadellerne med en spiseske dyppet i fedtstoffet
på panden eller vand

Steg frikadellerne gyldne i halv olie og halvt smør.  

Steges gyldne på begge sider  
Så er det tid til servering.

Dagens tallerken, Frikadeller med stuvet spidskål, rugbrød og rødbede,
Velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Frikadeller med stuvet spidskål

Previous Post: « Biksemad med spejlæg og rødbede
Next Post: Grillet Nakkekoteletter med pasta tomatsauce »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme