• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

5 korns Grovbrød

20. oktober 2025 by John Frøslev Skriv kommentar

Friskbagt grovbrød, der er så let at lave, at det kan være fast inventar
på morgenbordet. Og så er det billigere at bage selv, end at gå til bageren!
køkkenet kalder

Ingredienser: (1 stk. brød)
2½ dl. Vand, lunken
20g honning
25g gær
300g mel, gerne Manitoba hvedemel
15g hvedesur
5g bage enzymer (kan undværes, giver et luftigt brød)
3 g Maltmel
75g havregryn
30g solsikkekerner
20g blå birkes
15 g chiafrø
1 tsk. Salt groft
2 spsk. Rapsolie

Start med at smuldre gæren og rør den ud i det varme vand, tilsæt honning.

i en skål blandes, havregryn, solsikkekerne, blå birkes og chiafrø og halv
delen af melet, det hele blandes med det varme gærvand og rapsolie.

tilsæt salt til det resterende mel og tilsæt det til dejen. Ælt grundigt i 6 – 8 min.
eller til dejen slipper skålens sider, 3-4 min langsom hastighed og resten hurtig

dej-skålen dækkes med et hviskestykke og hæver i 45 min. Jeg bruger altid
ovnen og hvor jeg sætter dejskålen på næst nederste rille og tænder for lyset
i ovnen, det giver en temperatur på ca. 26 – 28 gr. idel til hævning af dej.

Klargør imens en brødform, som smøres let med smør.

Hæld dejen ud på et let meldrysset bord og from grovbrødet, ved at stramme
overflade op på brødet, først som en rund stor kugle, ved at trække siderne
ind under brødet, form brødet aflangt, slå det lidt ned og læg 1/3 del ind mod
midten af brødet og derefter den anden 1/3 del på samme måde fra den anden
side, vend brødet om med samlingen nederst og stram overfladen op ved at
trykke siderne ind under brødet.

Læg brødet i brødformen med samlingen nedad, snit sen 5 mm dyb rille i brødet

på langs og drys evt. med birkes eller sesamfrø. Sæt nu brødet til efterhævning
i evt. ovnen med lyset tænd i 45 min. Pas på ikke at læggen noget over brødet
som kan klistre fast i brødet, når det hæver. Når brødet har hævet tilpas tages det
ud og stilles lunt uden træk, ovnen tændes på 190gr alm. Ovn, stil et ildfast fad
ind i bunden af ovnen, når du har sat brødet i ovnen hælder du ½-1 dl. Vand i
fadet i bunden af ovnen, og lukker ovndøren med det samme. Bag brødet i 40
min. Vend brødet ud af formen, bank på undersiden af brødet for at høre om

brødet er gennembagt, giv det yderlige 10 min i ovnen uden form.
lad brødet afkøle utildækket på en rist.
det er tid til servering.

5-korns brød med krabbesalat, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John


Print opskrift

Skrevet i: Bagværk

Previous Post: « Aktuelle Madplan for uge 43
Next Post: Sennepsbraiseret Nakkefilet med cremede kartofler og kålsalat med æbler »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme