Pilaf stammer fra det tyrkiske pilav, er en risret, der oprindeligt kommer fra Sydasien og
Persien. Retten bliver tilberedt af langkornede ris og kogt i krydret fond i en gryde eller
pande. I nogle tilfælde bliver risen ristet i olie eller smør med forskellige krydderier.
Afhængig af det lokale køkken bliver de forskellige ingredienser tilføjet under
tilberedningen, eller efter at retten er færdig. Pilaf er brugt som tilbehør til
mange forskellige retter, kun fantasien sætter grænser.
køkkenet kalder.
Ingredienser: (2 pers.)
2 stk. kyllingelår med rygben
1 tsk. salt
½ tsk. peber
1 tsk. timian
1½ tsk. paprika
2 dl. Mælk
2 spsk. flydende fedtstof/olie
Glasering til kyllingen:
3 spsk. ketchup
3 spsk. sød chilisauce
1 tsk. Worcestershire sauce
1 tsk. ris eddike
1 tsk. østerssauce
1 dl. Marinade fra kyllingen
2 spsk. solsikkeolie
Peber
Rispilaf:
2 dl. Fuldkorn Jasmin ris eller brune ris
1 stk. løg, i små tern
1 spsk. olie
5g smør
2 dl. Hønsebouillon eller grøntsagsbouillon
½ dl. Majs, frost
1½ dl. Gulerødder/ærter, frost
1 spsk. timian, friskhakket til topping
evt. lidt revet parmesan ost
Start med kyllingelårene, som skal marinerer i mindst 6 – 8 timer
del overlåret fra underlåret i ledet, skær skinnet igennem nederst på benet
vend låret om og læg et snit langs med lårbenet, skær kødet fri fra benet,
men ikke mere end, at benet sidder fast på kødet i den ene ende.
Gør det samme med overlåret, lad benet blive siddende i lidt af kødet ved ledet
læg det hele i en lille skål og krydr med 1 tsk. salt, ½ tsk. peber og 1 tsk. timian
masser krydderierne godt ind i kødet, tilsæt 1½ tsk. paprika og 2 dl. Mælk eller
til kødet er dækket, stil det på køl i 6 – 8 timer.
Glasering:
kom alle ingredienserne i en lille gryde, og varm det op til kogepunktet, smag
til med yderligere krydderier hvis det er nødvendig, og stil til side.
Kylling:
Varm en pande op med fedtstoffet til god varme, tag kyllinge stykkerne op af
marinaden og dup dem tørre med køkkenrulle. Brun dem af på panden på
begge sider, læg dem i et ovnfast fad og sæt dem i ovnen på 200gr. i ca. 40min.
når der mangler ca. 15 min. af stegetiden, pensles kyllinge stykkerne med
glaseringen og når der mangler 5 min. hældes resten af glaseringen over.
tjek og kyllingen er gennemsteg med en kødnål, og er så klar til servering.
Rispilaf:
start med at skylle risene godt, ad flere gange, vandet skal være helt klart så er
risene skyllet godt. Pil og skær løget i fine tern.
opvarm olie og smør i en sauterpande eller gryde til medium høj varme
tilsæt ris og løg, rør i risene og løg til risene er grundigt overtrukket af fedtstoffet
og de ser lidt uigennemsigtig du.
Tilsæt bouillon og bring panden i kog, læg låg på og reducer varmen så det lige
simmer, lad dem nu simmer i 15 min. løft ikke låget! Når tiden er gået løfter du på
låget og smager på risene, de skulle gerne være møre.
tilsæt ærter/gulerødder og majs og lad det simrer i ca. 5 min. mere
klar til servering, toppet med finthakket timian og evt. parmesan ost.
Dagens tallerken, Udbenet kyllingelår marineret i mælk, med rispilaf
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar