Svineskank er jo en meget gammel ret på de danske middagsborde,
og som kan bruges til et utal af forskellige retter, for eksempel brunkål,
guleærter, hvidkålssuppe og for ikke at tale om sylte.
Et meget lækkert stykke kød, kan ha’ en tildens til at blive tørt,
da det er meget fedtfattigt uden nævneværdig fedtmarmorering
i kødet. Ved en omhyggelige tilberedning, er det et utroligt mørt
og lækker stykke kød.
Vi braiserer en svineskank i ovnen
Ingredienser:(2 – 3 pers)
1,3 kg svineskank
2 stk løg
3 stk gulerødder
1 stk persillerod
1 stk pastinak
2 stk porre
¼ stk selleri
1 fl mørk øl
4 – 5 dl hønseboullion
1 bundt persille
2 kviste rosmarin
salt
peber
Grøn kartoffelmos:
4 – 5 skrællede kartofler, skåret i skiver
¼ selleri skåret i tern
1 spsk smør
½ -1 dl piskefløde
salt
peber
300 g spinat
100 g ost, parmesan, cheddar
Vi starter med at ridse svineskanken og gnid den med salt og peber,
sæt den på køl 4 -5 timer eller gerne til næste dag.
Når svineskanken har stået og saltet, skylles saltet af og
skanken duppes tør med lidt køkkenrulle.
Brunes nu i en forvarmet oven 225 gr i ca 15 min.
I mellem tiden ordnes grøntsagerne skrælles og
skæres i mundrette stykker.
Brun grøntsagerne på en god varm pande. Når de er færdige
hældes de en lille bradepande.
Nu lægges krydderurterne ovenpå de brunede grøntsager
og den brunede svineskank lægges øverst.
Hæld nu hønsebouillon og øl over svineskanken, er øllen
for bitter så kom 2 – 3 spsk farin over grøntsagerne.
Tildæk bradepanden med stanniol og sæt den i ovnen
ved 165 gr i 2½ – 3 timer.
Når tiden nærmere sig hvor skanken er færdig, sættes kartoflerne og
sellerierne over at koge. Når skanken er mør tages den fra bradepanden,
skyen hældes i en lille gryde, jævnes og smages til, så er saucen klar.
Grøntsagerne hældes i et fad og holdes varme. Svineskanken lægges
tilbage på risten og sværen gøres sprød i ovnen på 225 gr i 20 min
Hæld vandet fra kartoflerne, når de er møre og mos dem med lidt
smør og piskefløde.
Hak spinaten fint og bland det i kartoffelmosen, smag til med salt
og peber. Fyld kartoffelmosen i små cocotter,
og top med parmesan/cheddarost.
Sæt dem i ovnen sammen med svineskanken i de sidste 7 min.
Er der for meget kartoffelmos, så kom det i et lille ildfast fad,
sæt det i fryseren og når det skal bruges, gratiner det i ovnen
til det bliver gylden på toppen. Tag svineskanken ud af ovnen og lad
den trække i 5 – 10 min. På risten
Nu er det tid til at anrette, server grøntsagerne sammen med
den grønne kartoffelmos, saucen og en rødbede.
Dagens tallerken, Braiseret svineskank med øl, rodfrugter og grøn
kartoffelmos, sauce og rødbede, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar