• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Svenske kåldolmere med ris og kartofler

29. april 2016 by John Frøslev Skriv kommentar

På den anden side af sundet, finder vi en af svenskernes nationalretter.
Kåldolmere eller som de også bliver nævnt, hvidkålsrouletter. Er en
yndet ret på de svenske middagsborde og som vi har taget til os, men
måske stammer retten fra Polen.  

Fra polske roearbejder/ indvandre og på denne måde kommet til de
danske middagsborde. For det meste, når det er sæson, bruges savoykål
til dolmerne og det er at foretrække med den blide kålsmag som
savoykål har.  
Vi går i køkkenet.

Ingredienser.:(4 pers)  
300 g kalv/flæsk, hakket
1 stk. æg
1 stk. løg, revet
2 dl. Ris, kogte
1½ dl. Mælk
1 tsk. Oregano, tørret
1 tsk. Fennikelfrø
1 stk. savoykål eller hvidkål
1 bdt. Persille, finthakket
25 g smør
2½ dl. Bouillon, svinebouillon
1 spsk. tomatpuré
1 – 1½ dl. Piskefløde
Salt og peber
Lidt maizena
Rør kødet sammen med salt  
Tilsæt peber, æg og løg  
Rør mælk, ris og krydderier i farsen

Lad farsen trække i mindst 30 min i køleskab  
Tag de yderste blade af kålen

Blancher/simre dem i letsaltet vand i ca. 10 min

Tag bladene op af vandet og køl dem af i koldt vand  
Skær evt. den nederste hårde stok af  
Fordel en stor skefuld fars på midten af hvert blad  
Pak kålen godt rundt om farsen og bind med et stykke snor  
Læg dolmerne med lukningen nedad i et smurt ildfast fad

Pensl med smeltet smør og hæld 2 dl. Vand i formen  
Bag kåldolmerne i 20 min ved 225 gr. Alm ovn  
Tilsæt fløde og tomatpuré og bag yderligere i 15 min  
Bliver kålen for mørk, dæk med alufolie

Kog kartoflerne ca. 20 min  
Hæld saucen i en lille gryde  
Jævn med lidt maizena  
Smag til med salt og peber  
Pil kartoflerne  
Fjern kødsnoren  
Drys lidt fint hakket persille over dolmerne og kartoflerne  
Server med kartofler og tyttebærsyltetøj.  
Det er tid til servering.

Dagens tallerken, Svenske kåldolmer med ris, kartofler og tyttebær,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Svenske kåldolmer med ris og kartofler

Previous Post: « Irsk stuvning med vildsvin og kål
Next Post: Okseculotte med svampesauce, bønner, karotter og hvide kartofler »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2021 on the Foodie Pro Theme