På den anden side af sundet, finder vi en af svenskernes nationalretter.
Kåldolmere eller som de også bliver nævnt, hvidkålsrouletter. Er en
yndet ret på de svenske middagsborde og som vi har taget til os, men
måske stammer retten fra Polen.
Fra polske roearbejder/ indvandre og på denne måde kommet til de
danske middagsborde. For det meste, når det er sæson, bruges savoykål
til dolmerne og det er at foretrække med den blide kålsmag som
savoykål har.
Vi går i køkkenet.
Ingredienser.:(4 pers)
300 g kalv/flæsk, hakket
1 stk. æg
1 stk. løg, revet
2 dl. Ris, kogte
1½ dl. Mælk
1 tsk. Oregano, tørret
1 tsk. Fennikelfrø
1 stk. savoykål eller hvidkål
1 bdt. Persille, finthakket
25 g smør
2½ dl. Bouillon, svinebouillon
1 spsk. tomatpuré
1 – 1½ dl. Piskefløde
Salt og peber
Lidt maizena
Rør kødet sammen med salt
Tilsæt peber, æg og løg
Rør mælk, ris og krydderier i farsen
Lad farsen trække i mindst 30 min i køleskab
Tag de yderste blade af kålen
Blancher/simre dem i letsaltet vand i ca. 10 min
Tag bladene op af vandet og køl dem af i koldt vand
Skær evt. den nederste hårde stok af
Fordel en stor skefuld fars på midten af hvert blad
Pak kålen godt rundt om farsen og bind med et stykke snor
Læg dolmerne med lukningen nedad i et smurt ildfast fad
Pensl med smeltet smør og hæld 2 dl. Vand i formen
Bag kåldolmerne i 20 min ved 225 gr. Alm ovn
Tilsæt fløde og tomatpuré og bag yderligere i 15 min
Bliver kålen for mørk, dæk med alufolie
Kog kartoflerne ca. 20 min
Hæld saucen i en lille gryde
Jævn med lidt maizena
Smag til med salt og peber
Pil kartoflerne
Fjern kødsnoren
Drys lidt fint hakket persille over dolmerne og kartoflerne
Server med kartofler og tyttebærsyltetøj.
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Svenske kåldolmer med ris, kartofler og tyttebær,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar