Skidne æg er en traditionel påskeret. Påskelørdag kaldets også f.eks.
“skidtlørdag” eller “skiden lørdag”, fordi det var vaskedag. Man måtte ikke
gøre rent, vaske eller gøre andet arbejde på helligdage, man havde derfor
ikke gjort noget hverken skærtorsdag eller langfredag så navnet fortæller
noget om rengøringsstandarden og lugten, når det blev “skiden lørdag”
Skidne æg lyder som en utiltalende ret, men der er ikke rigtigt. Skidne æg
er en frokost/middagsret bestående af halve, smilende æg i sennepssovs,
evt. med karse. et smilende æg, hvor blommen ikke er blevet helt hård.
Sennepssovsen laves som opbagt sovs på mælk og sennep. Et andet navn
“stumpelørdag” viste, at man fandt dagen for kort til alt det, der skulle nås
inden den højhellige søndag.
køkkenet kalder.
Ingredienser: (4 pers.)
8 stk æg
1 liter mælk
1 stk. løg
3 stk. nelliker
1 spsk. mel
1 spsk. smør
lidt salt og peber
2 spsk. grov sennep
lidt hakket persille
Vi starter med at lave en bechamelsaucekom mælken i en gryde
sammen med et par laurbærblade
samt det pillede halve løg, hvori der er stukket et par nelliker lad
mælken kog op og simre ganske stille i nogle minutter træk den fra
varmen og lad den trække i 10 minuttersmelt
smørret i en anden gryde og tilsæt melet
lad det bage igennem under omrøring og tilsæt mælken ad nogle
gange, mens der piskes kraftigt
lad sovsen koge igennem og smag til med sennep, salt og peber
kog æggene smilende ca. 6-7minutter og pil dem
kom dem på et serveringsfad og overhæld dem med den lune
sennepssovs drys med hakket persille og server med kogte
nye kartofler eller rugbrød
det er tid til servering
Dagens tallerken, Skidne æg i sennepssauce med nye kartofler
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar