Vores forbrug af svinekød har været støt stigende siden 1960’erne,
mens forbruget af oksekød har været stabilt Svinekam er en
traditionel dansk spise, men vi rykker lidt ned på siden af grisen,
og finder ribbenstegen, en dejlig udskæring med en vidunderlig
kraft og smag.
Den koncentrer vi os om i dag, med lidt utraditionelt tilbehør.
Køkkenet kalder.
Ingredienser.:(2 pers)
1000 g ribbensteg, ridset
6 stk. laurbærblade
6 stk. nelliker
1 spsk. Salt, groft
1 liter vand
Timiangrøntsager.:
50 g smør
4 stk. gulerødder
1 stk. porre, stor
2 stk. rødløg
2 stk. æbler
100 g svesker, grofthakket
50 g mandler, grofthakket
5 – 6 stilke timian, frisk
1 tsk. Salt, groft Peber, friskkværnet
Sauce til ribbenstegen.:
Stegesky fra ribbenstegen
25 g smør, blødt
2½ spsk. Mel
½ tsk. Sukker
Peber, friskkværnet Evt. kulør
Tilbehør.:
300g. Kartofler, kogte meget gerne aspargeskartofler
Start med af gennemgå stegen, er den ridset helt ned til kødet?
Kom salt ned mellem sværen
Sæt 4 – 6 stk. laurbærblade ned mellem sværen
Sæt 5 – 6 stk. nelliker mellem sværen
Læg stegen på en rist, stødt den evt. med lidt sammenkrølle
stanniol så stegen ligger så lige som muligt. Sæt risten over
en bradepande
Tilsæt halvdelen af vandet i bradepanden og læg risten ovenpå
Steges i ovnen ved 200 gr i ca. 11/4 – 1½ time Centrumstemperatur
for stegen er 65 gr. På stegetermometeret
Er sværen ikke nået at blive sprød, så gi’ den en tur under grillen,
men hold øje med stegen, at den ikke bliver brændt.
Sæt kartoflerne over at koge ca. 20 min.
Sauce.
Si stegeskyen og skum evt. fedtet af
Tilsæt lidt vand, hvis der ikke er ½ l stegesky i alt
Bring skyen i kog i en gryde
Rør smør og mel godt sammen
Pisk smørbollen i stegeskyen
Tilsæt sukker og peber
Lad saucen koge ved svag varme i ca. 5 min, rør i saucen jævnligt
Smag til med salt og peber
Timiangrøntsager.:
Skræl gulerødder og skær dem i 5 cm lange stave
Skær poren i ringe og løgene i fine både
Skær æblerne, med skræl i både
Hak sveskerne groft
Hak mandlerne groft
Træk timianbladene af stilken.
Smelt smørret i en sauterpande ved kraftig varme, det må ikke
brune, svits gulerodsstavene i ca. 4 – 5 min.
Tilsæt porrer og svits yderlige i 1 – 2 min.
Tilsæt æbler, svesker, mandler, timian, salt og peber,
svits ca. 2 min yderlige.
Smag til. Skær stegen i skiver. Server straks sammen med grøntsager, kartofler og sauce
Dagens tallerken, Ribbensteg med timiangrøntsager og nye kartofler,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar