Birkeknuden knitrer lystigt i pejsen, juletræet er pyntet og glitrer,
rundt om bordet sidder hele familien med knurrende maver og
venter i spænding. I køkkenet rumsterer det, og lige om lidt bærer
du stolt årets sidste ribbensteg ind.
Hvis juleeventyret skal have en lykkelig slutning, bør du lytte
til sværen, bank på den, lyder den hul og sprød vil den få tænderne
til at løbe i vand, og julestemningen er reddet. Kan med velbehag
spises hele året rundt.
Køkkenet kalder
Ingredienser.( 4 – 6 pers)
1,2 kg Ribbensteg
1 spsk. salt
Peber
6 dl. Vand
4 stk. laurbærblade
5 – 6 stk. nelliker
2 spsk. Andefedt
5 dl. Mælk
3 spsk. Mel
2 dl. Vand
Lidt kulør
Evt. ribsgele
Start med at gå stegen igennem
Kontroller om sværen er ridset i bund, gå den igennem med en kniv
Men pas på, skær ikke ned i kødet, kun ned til kødet
Læg stegen i en bradepande/ildfast fad
Tænd ovnen på 250 gr. Alm. Ovn
(Et lille tip.: smør bradepanden/ildfast fad med lidt olie i bunden,
drys lidt salt i bunden og læg stegen på saltet, det bevirker at stegen
ikke brænder fast i bunden.)
Når ovnen er på temperaturen sættes bradepanden med stegen ind
Brun stegen i ca. 20 – 25 min. Skrue ned for ovnen til 190 gr.
Tag stegen ud og krydr godt med salt imellem sværen
Skær løget i både, blegselleri i grove stykke
Del 4 laurbærblade på midten og stik dem ned mellem sværen
Placer nellikerne sporadisk mellem sværen
Pensel sværen med andefedt
Sæt stegen tilbage i ovnen
Tilsæt 5 dl. Vand i bradepanden
Steg nu stegen i 1½ – 2 timer
Dryp stegen nogle gange, med væden fra bradepanden
Fyld efter med vand, hvis der fordamper meget væde.
Pak stegen ind i stanniolen, men kun op til hvor sværen begynder
(kan holdes varm i op til en time, på denne måde)
Lad stegen hvile i 15 – 20 min
Skæres ud i pæne skiver
Klar til servering.
Hæld skyen fra bradepanden op i en gryde
Tilsæt ca. ½ l. mælk
Lad det koge sammen under omrøring
Lav en meljævning af 2 dl. Vand og 3 spsk. Mel
Rystes eller røres god sammen, uden klumper
Jævn sovsen med meljævningen
Tilsæt kulør og smag til med salt og peber evt. ribsgele
Hjemmelavet rødkål
(kan laves i god tid) Opskrifter er her
Varm rødkålen op og smag til anrettes med hvide pillekartofler, rødkål og brun sovs
det er tid til servering
Dagens tallerken, Ribbensteg med hvide pillekartofler, rødkål og
brun sovs, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar