Først på måneden var vi til sildefestival i Stege og så er der jo masser af
sild til salg. Det endte jo med indkøb af 30 stk. flotte høstsild, hvor vi nu
vil ryge halvdelen af. Den anden halvdel har jeg saltet ned til spegesild,
som så skulle være klar til jul.
På sildefestivalen fremstillede og solgte de ”sort sild” en specialitet på Møn.
Det foregår på følgende måde, man tager en sild direkte fra havet, uden at
rense den, lægger den på en jernrist som bliver langt ind i et bål af halm,
så tæt på halmgløderne som muligt.
Der rister silden et kort øjeblik og bliver godt sort af asken fra halmen og
flammerne. Serveres så med indvolde og det hele sammen med et stykke
rugbrød og krydderfedt. Det smagte udmærket, lidt efter fisk tilberedt på
grill. Mønboerne tog jo det sorte skin af fisken, hvorimod jeg smagte på det
hele, en speciel oplevelse.
Vi skal i gang med at røge sild
Først skal vi have pillet motoren ud af sildene og skyllet dem.
Her er sildene så renset og skyllet, det er vigtigt at gællerne kommer ud,
da det er bløddele som indeholder meget blod, som ikke smager så godt i
fisk. I kampens hede er der et par stykker som har mistet hoved under
fangsten. Sildene skal nu sættes på spiddene og hænges til tørre i
ca. 1 døgn på køl.
Sildene har nu hængt til tørre i et døgn og er klar til at gå i røgeovnen. Der
er nogle som salter sildene på nuværende tidspunkt, men man skal være
meget forsigtig med saltet, de kan meget hurtigt blive for salte på dette
tidspunkt. Jeg venter med saltet til sildene er røget færdig.
Røgeovnen varmes op til ca. 60 gr. Med åben ventil.
Sildene klar til at gå i røgeovnen.
Her hænger så sildene i røgeovnen i ca. 60 gr. Varme i ca. 15 min.
For åbent spjæld.
Efter de 15 min. Sænkes temperaturen til ca. 40 – 50 gr.
Og spjældet lukkes næsten helt, der hældes røgesmuld i bakken,
og sildene hygger sig i røgeovnen i de næste 2 – 2½ time
Sildene er nu færdige og klar til at komme ud af røgeovnen.
Ny røget sild, radiser, purløg, rugbrød og en rå æggeblomme, hvad har
man så? –
”Sol over Gudhjem”, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Rob Wiegmans
mums – ser godt ud – er der mom nogen tilbage når vi kommer næste lørdag? 🙂
admin
de er også gode og jeg vil også tro at der er flere tilbage næste lørdag, ellers finder vi ud af det