Vinden hyler omkring hushjørnerne, træerne slipper sine blade der
hvirvler mod jorden og lægger et gyldent tæppe
på veje og stier, kulden går gennem marv og ben.
Indendørs venter en tallerken glohed oksekødssuppe med tværreb
og peberrodsauce til, så får man varmen igen og så lige en ½ time i
stolen det er lykken.
Den står på oksekødssuppe i dag, vi går i gang.
Ingredienser:(2 pers i to dage, andendagen med pandekager til)
1,5 kg oksekød (tværreb, spidsbryst eller bov)
4 – 5 kraftben
1 løg
4 – 5 laurbærblade
5 stk nelliker
5 stk allehånde frø
2 stk gulerødder ( + 4 stk gulerødder skåret i fine tern)
¼ selleri
1 stængel bladselleri
2 stk porre
400 g kød og melboller
3 – 4 kartofler
lidt persillestilke
salt og peber
Start med at komme 2 – 3 spsk olie i en stor suppegryde
ved god varme, brun kraft benene i gryden.
Skær sellerien i grove stykker sammen med bladsellerien
og gulerødder, skær rodskiven og toppen af løget,
del det i både behold så meget af skallen som muligt,
da det giver en god farve til suppen, kom alle grøntsagerne
i gryden og sauter i 2 min
Læg kødet og kraftben ovenpå grøntsagerne og hæld
2½ – 3 l koldt vand på, kog det nu op og skum det godt af.
Kom laurbærblade, peber, nelliker og allehånde i gryden,
skær toppen af porrerne og gem det nederste til senere,
kom toppen op i gryden, har du persillestilke eller en dusk
persille kommes det også på nu.
Skum af et par gange undervejs, nu skal det stå og simre
til kødet er mørt ca. 2½ – 3 timer.
Derefter tages kødet op af suppen, og grøntsagerne
sies fra, suppen hældes tilbage i gryden.
Lad suppen stå et øjeblik og skum så fedtet af.
kødet sættes på køl, så fedtet kan sætte sig og derefter
skæres det meste fedt fra kødet.
Nu kan man klare suppen med æggehvide, som tager
de sidste små rester i suppen, dette er ikke nødvendigt,
hvis man kan leve med en lidt mere uklar suppe.
Det gøres på følgende måde, brug 3 æggehvider pr. l suppe,
pisk æggehviderne let,
Og pisk det i suppen,
Nu skal det koge i 10 min og derefter trække fra varmen
og stå i 15 min uden at røre i det.
Derefter hældes det gennem et klæde
Du har nu en afklaret suppe og så skal der smages på den,
er den kraftig nok, hvis ikke reduceres den til den ønskede
smag opnås og salt tilsættes, men først efter reducering.
I mellemtiden ordnes suppegrøntsagerne, gulerødder, porre,
selleri evnt. pastinak og persillerod kan tilsættes,
alt samme skåret i fine tern, porre og gulerødder i ringe.
Kartoflerne skrælles og koges møre i vand tilsat lidt salt.
Ønskes der peberrodssauce til kødet, laves en opbagt sauce
af 1 spsk fedtstof, 1 spsk mel, spædes op med lidt af suppen,
smag til med peber og salt, lige i sidste øjeblik tilsættes lidt
revet peberrod alt efter hvor stærk man ønsker saucen.
For at få en rigtig kraftig suppe skal der faktisk bruges
dobbelt så meget kød og kraftben, det er jo alt for meget
kød i forhold til suppen, men kan så serveres senere med
peberrodssauce eller sur/sød sauce til.
Suppen sættes nu på varmen igen og koger op, tilsæt
de fintskårne grøntsager, kog op i 10 min, tilsæt kød og
melboller, kog til melbollerne kommer op til overfladen,
server straks.
Dagens tallerken, Oksekødssuppe med tværreb og peberrodsauce til,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar