Nem og lækker opskrift på oksekødsgryde med bacon og øl.
Server med en cremet kartoffelmos med 20 fed hvidløg i. Bare rolig
det smager ikke voldsomt af hvidløg, så derfor et ¼ hvidløg i til sidst.
køkkenet kalder
Ingredienser: (4 pers.)
1 kg cuvettesteg100g røget bacon
2 ds. Faxe porter, Royal Stout
3 stk. store løg
5 stk. laurbærblade
½ spsk. peberkorn, sorte
Friske krydderurter, timian, oregano eller lign.
4 fed hvidløg
5 stk. forårsløg
3 stk. gulerødder, store
1 bdt. Gulerødder små
smør og olie til stegning
2-3 spsk. sød paprika
¼ liter piske fløde
1 spsk. vildt bouillon Oscar
Blød hvidløgsmos:
1 kg. Kartofler, store og melede
50g smør
Salt og peber
20 fed hvidløg + ¼
Rå-marineret spidskål:
1 stk. spidskål, gerne et rødt i mellemstørrelsen
¼ tsk. salt
1½ spsk. honning flydende
2 spsk. æble eddike
Start med at finde støbejernsgryden frem, køb evt. en på et loppemarked.
skær bacon i små terninger, steg dem sprøde i gryden, læg dem til side
på et stykke køkkenrulle.
skær cuvetten ud i store klodser ca. 3x3x3 cm. vend dem i rigeligt blandet
sød paprika, salt og peber, brun dem i gryden, de må godt blive lidt mørke
giver ekstra god smag, kødet tages op af gryden og lægges til side.
Brun grøntsagerne, løg skåret i halve skiver, gulerødder i mindre stykker
gem et par forårsløg til senere
læg kødet oven på de brunede grøntsagerne og tilsæt peberkorn, laurbær-
blade og 2 dåser Stout,
tænd for ovnen på 130gr.alm. ovn. Læg låg på gryden og sæt den i ovnen
i ca. 1 – 1½ time, den skal kun simre, der skal komme et lille ”blob” i gryden
engang imellem, se til retten en enkelt gang, for at se om der skal spædes
til med lidt vand.
Når kødet er mørt, tages det op, væden sies fra og skummes for fedt.
kasser de udkogte grøntsager.
skær de små gulerødder i stykker på ca. 3 cm. tilsæt dem til den rensede
gryde, sammen med kød, den siede væde og fløden.
Reducèr det lidt og jævn retten med et par spsk. Maizena rørt op i koldt
vand, lidt kulør er nok også nødvendig eller en gastrik
tilsæt forårsløg i skiver, også det grønne
Smag til med salt og rund af med lidt sukker eller honning.
det er tid til servering.
Blød hvidløgsmos:
skræl kartoflerne og skær dem i tern, kog dem i usaltede vand i 10 min.
tilsæt de hele hvidløg og kog i 10 min. mere, til det er mørt nok, til at
mose. Hæld vandet fra og rør mosen ud med salt, smør og ¼ fed presset
frisk hvidløg (ikke mere)
Klar til servering.
Rå-marineret spidskål:
skær spidskål meget fint ud, gerne på et mandolinjern.
rør honning, salt og æble eddike ud og hæld det over
spidskål, bland det godt og lad det trække i nogle timer.
klar til servering.
Dagens tallerken, Oksebryggergryde med blød hvidløgsmos og rå-marineret spidskål
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar