I midten af 60erne var jeg i byen Tønsberg, i Norge det var første gang
jeg stiftede bekendtskab med myseost, nu stod det på bordet, så det
skulle selvfølgelig smages. Jeg blev hurtig enig med mig selv om, at det
var ikke noget som jeg skulle ha’, det var dog en forfærdelig smag det
ost havde.
Nu 60 år efter, under en ferie i Sverige stødte jeg på en opskrift med
Messmør, i første omgang anede jeg ikke hvad det betød, men i opskriften
stod der at der skulle bruges 1 dl., det var godt nok meget smør til denne
ret. Efterfølgende fandt jeg ud af at det betyder smørbart myseost.
Ok, det var jo en helt anden snak, nu er smørbart myseost faktisk umuligt
at købe i Danmark, men opskriften skulle afprøves, så der er kun en ting
at gøre.
Lav den selv. Det kunne man jo også, myseost består af valle, som er et
biprodukt fra fremstillingen af A38/ymer som laves på mælk, hvor myseost
laves som regel på gedemælk som er kogt ind i mange timer, så tørstoffet
er tilbage og det er mælkesukkeret, som bruner og giver myseosten farven,
på samme måde når man laver brune kartofler.
Konsistensen er en halv hård/blød skæreost og som kan købes i de fleste
supermarkeder. Nu er det meget nemt, at lave en smørbar myseost, vi
går i gang.
køb et stykke myseost i supermarked, skær halvdelen ud i store stykker
og kom dem i en gryde sammen med 1 dl. Fløde, kog det langsomt op
til osten smelter og pisk det god sammen. Konsistensen reguleres med
fløde til den ønskede tykkelse. Hæld osten i et glas eller plast beholder
den bliver lidt tykkere når det køler af.
Så var det tid til en smagsprøve, og stor var min overraskelse, det smagte
jo godt, det var slet ikke den smag, som jeg huskede tilbage fra 60erne,
det smagt jo efter mere, en virkelig god smag, en rigtig dejlig oplevelse.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar