I dag laver vi mormormad eller farmormad, men hvad er det egentlig?
Det er mad fuld af kærlighed og med kærlige minder fra barndommen
og dengang solen altid skinnede om sommeren.
Ind i mellem kan mormormad godt få en negativ klang, når man
taler med professionelle kokke, men der er ikke noget galt med mormor/farmormad.
Det er rigtig sund og nærende kost som hele den danske befolkning
er vokse op på, og det ser da ud til at gå meget godt. Det er først
da fastfood kulturen kommer ind over, at det går skævt.
Kiloene sætter sig på sidebenene, motionen udebliver, det fysiske
arbejde er væk. Vi må tænke anderledes, spis lidt mindre af den
gode nærende mormormad og der er kun én der bestemmer hvor
meget du propper indenbords.
Nå nok om det, vi skal i køkkenet og lave mormormad
Ingredienser.:(2 pers.)
500 g medisterpølse
4 stk. laurbærblade
7 – 8 stk. hele allehånde
1 tsk. salt
Smør/olie til stegning
2 – 3 stilke timian
Grønlangkål.:
300 g grønkål, frost
½ liter mælk
En sjat fløde, hvis du har, kan udelades
3 spsk. Smør
3 spsk. Mel
Sukker, salt og peber
Brune kartofler.:
1 gl. små kartofler, eller 300 g små kartofler, kogte pillede
5 spsk. Sukker
2 spsk. Smør
Lidt vand
Sæt en gryde over varmen, fyldt 3/4 op med vand
Tilsæt laurbærblade, allehånde og salt
Når vandet koger, trækkes det fra varmen
Medisterpølsen prikkes og lægges i det varme vand
I 15 – 20 min, gerne længere
Sæt en pande over med lidt smør/olie
Varm panden op og når smørret er bruset af
Lægges medisteren på, skrue lidt ned for varmen
Den skal haven en pæn lysebrun farve når den har det, vendes den
Steg til den er lysebrun på den anden side, prøv med en kødnål
Kødsaften skal være klar, så er medisteren færdig
Grønlangkål.:
½ liter mælk sættes over varmen i en gryde
Når mælken er på kogepunktet
Tilsættes grønkålen
Kog op igen, lav imens en smørbolle
3 spsk. Smør og 3 spsk. Mel røres sammen til en smørbolle
Tilsættes lidt ad gangen til den ønskede konsistens er opnået
Pisk det godt igennem, lad det små simrer et par minutter
Smag til med sukker, salt, peber og fløde.
Brune kartofler.:
Fordel sukkeret jævnt på en pande
Sættes over god varme
Der må ikke røres i sukkeret
Når sukkeret begynder at tage farve trækkes panden fra varmen
og smørret tilsættes panden og den sættes tilbage på varmen
Nu må der godt røres i sukkermassen
Hæld væden fra kartoflerne og skyld dem i koldt vand
Tilsæt dem til sukkermassen og rør rundt
Tilsæt evt. lidt vand til sukkermassen
Lad dem nu stå og simrer i 5 – 6 min
Ryst jævnlig panden under hele processen
Så kartoflerne får en ensartet lysebrun farve over det hele.
Så er det tid til servering.
Dagens tallerken, Medister med grønlangkål og brunede kartofler,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Per Vinther Nielsen
Hej John
Det hele ser lækkert ud, men hernede på Sydhavsøerne, foretrækker vi kold medister til grønlangkålen. Det samme gør sig gældende, hvis vi sammen med pølsen får kogt hamburgerryg. De brunede kartofler bliver også serveret sammen med hvide hvide, og alle kartofler skal skal være rygende varme. En god sennep til, er det som afslutter retten, og kan ikke undværes.
Drikkelse: Ja førhen svævede man meget til alm. pilsner og snaps. Men jeg ynder at få en en god, helt mørk øl med smag af lakrids og karamel, og hertil en god krydret snaps. Denne ret er simpelthen bare så lækker.
john
Hej Per,
Tusinde tak for dit indlæg, jeg er bekendt med grønlangkålen på sydhavsøerne, da min morfar og mor stammer fra Nakskov. Vi spiser også tit kolde medisterpøse til, men
undlader dog snapsen, jeg har aldrig vænnet mig til varm mad med snaps til, men til en sildemad er det et most.
Jeg giver dig ret i, at det er simpelthen en lækker spise.
mange hilsner
John