• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Medister med grønlangkål og brunede kartofler

21. oktober 2016 by John Frøslev 4 kommentarer

I dag laver vi mormormad eller farmormad, men hvad er det egentlig?  
Det er mad fuld af kærlighed og med kærlige minder fra barndommen
og dengang solen altid skinnede om sommeren.  

Ind i mellem kan mormormad godt få en negativ klang, når man
taler med professionelle kokke, men der er ikke noget galt med mormor/farmormad.  

Det er rigtig sund og nærende kost som hele den danske befolkning
er vokse op på, og det ser da ud til at gå meget godt. Det er først
da fastfood kulturen kommer ind over, at det går skævt.  

Kiloene sætter sig på sidebenene, motionen udebliver, det fysiske
arbejde er væk. Vi må tænke anderledes, spis lidt mindre af den
gode nærende mormormad og der er kun én der bestemmer hvor
meget du propper indenbords.  

Nå nok om det, vi skal i køkkenet og lave mormormad

Ingredienser.:(2 pers.)  
500 g medisterpølse
4 stk. laurbærblade
7 – 8 stk. hele allehånde
1 tsk. salt
Smør/olie til stegning
2 – 3 stilke timian
Grønlangkål.:
300 g grønkål, frost
½ liter mælk
En sjat fløde, hvis du har, kan udelades
3 spsk. Smør
3 spsk. Mel
Sukker, salt og peber
Brune kartofler.:
1 gl. små kartofler, eller 300 g små kartofler, kogte pillede
5 spsk. Sukker
2 spsk. Smør
Lidt vand

Sæt en gryde over varmen, fyldt 3/4 op med vand  
Tilsæt laurbærblade, allehånde og salt  
Når vandet koger, trækkes det fra varmen  
Medisterpølsen prikkes og lægges i det varme vand

I 15 – 20 min, gerne længere  
Sæt en pande over med lidt smør/olie  
Varm panden op og når smørret er bruset af  
Lægges medisteren på, skrue lidt ned for varmen

Den skal haven en pæn lysebrun farve når den har det, vendes den  
Steg til den er lysebrun på den anden side, prøv  med en kødnål  
Kødsaften skal være klar, så er medisteren færdig
Grønlangkål.:
½ liter mælk sættes over varmen i en gryde  
Når mælken er på kogepunktet  
Tilsættes grønkålen  
Kog op igen, lav imens en smørbolle

3 spsk. Smør og 3 spsk. Mel røres sammen til en smørbolle  
Tilsættes lidt ad gangen til den ønskede konsistens er opnået  
Pisk det godt igennem, lad det små simrer et par minutter  
Smag til med sukker, salt, peber og fløde.  

Brune kartofler.:  
Fordel sukkeret jævnt på en pande  
Sættes over god varme  
Der må ikke røres i sukkeret  
Når sukkeret begynder at tage farve trækkes panden fra varmen
og smørret tilsættes panden og den sættes tilbage på varmen   

Nu må der godt røres i sukkermassen  
Hæld væden fra kartoflerne og skyld dem i koldt vand  
Tilsæt dem til sukkermassen og rør rundt

Tilsæt evt. lidt vand til sukkermassen  
Lad dem nu stå og simrer i 5 – 6 min  
Ryst jævnlig panden under hele processen  
Så kartoflerne får en ensartet lysebrun farve over det hele.  
Så er det tid til servering.

Dagens tallerken, Medister med grønlangkål og brunede kartofler,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Medister med grønlangkål og brunede kartofler

Previous Post: « Hakkebøf stegt som vildt med kartoffelmos
Next Post: Grøn tomat marmelade med ingefær »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Per Vinther Nielsen

    4. januar 2022 kl. 16:06

    Hej John
    Det hele ser lækkert ud, men hernede på Sydhavsøerne, foretrækker vi kold medister til grønlangkålen. Det samme gør sig gældende, hvis vi sammen med pølsen får kogt hamburgerryg. De brunede kartofler bliver også serveret sammen med hvide hvide, og alle kartofler skal skal være rygende varme. En god sennep til, er det som afslutter retten, og kan ikke undværes.
    Drikkelse: Ja førhen svævede man meget til alm. pilsner og snaps. Men jeg ynder at få en en god, helt mørk øl med smag af lakrids og karamel, og hertil en god krydret snaps. Denne ret er simpelthen bare så lækker.

    Svar
    • john

      5. januar 2022 kl. 9:21

      Hej Per,
      Tusinde tak for dit indlæg, jeg er bekendt med grønlangkålen på sydhavsøerne, da min morfar og mor stammer fra Nakskov. Vi spiser også tit kolde medisterpøse til, men
      undlader dog snapsen, jeg har aldrig vænnet mig til varm mad med snaps til, men til en sildemad er det et most.
      Jeg giver dig ret i, at det er simpelthen en lækker spise.
      mange hilsner
      John

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme