En dejlig egnsret fra det sydfynske øhav, er denne som stammer
fra Ærø, løwtenspandekager, serveres med 3 forskellige
slags syltetøj/frugtkompot.
Traditionerne omkring pandekagerne er mange, opskrifterne
varierer og tilbehøret er svært at blive enige om, i gamle dage
brugte man at putte flæske eller æblestykker i dejen.
Ærø pandekager er en Ærøsk specialitet efter en gammel
originalopskrift, også kendt som hævepandekager. De ligner
klatkager, men er meget sprøde, lækre og luftige – en særdeles
delikat egnsret.
Så langt som jeg kan huske tilbage i tiden, når vi fik oksekødssuppe
og så på anden dagen fik vi pandekager, og det får vi stadig,
i dag bliver det så løwtenspandekager.
Vi går til den.
Ingredienser.:(2 pers. 7 – 8 stk. pandekager af denne portion)
125 g mel
2 stk. æg, delt i blomme og hvide
1½ dl. Mælk
25 g gær
1 tsk. Sukker
¼ tsk. Salt
1 knsp. Kardemomme
Svinefedt til stegning
Start med at lune mælken ca. 37 gr
Rør gæren ud i den håndvarme mælk
Tilsæt alle ingredienser på nær æggehviderne
Pisk æggehviderne stive
Rør dejen sammen
Vend de stiftpiskede æggehvider i dejen
Dejen stilles nu til hævning med et viskestykke over på
et lunt sted ca. 1 time
Dejen har nu hævet i en timer
Panden varmes op til god varme
Tilsæt svinefedt eller smør
Kom dej på panden ligesom klatkager
Steges gyldne på begge sider
Holdes lune i ovnen på ca. 50 – 60 gr.
Serveres med syltetøj eller frugtkompot til.
Det er nu tid til servering
Dagens tallerken, Løwtenspandekager med æble/havtorn
og brombærmarmelade, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
PS. En dejlig måde, at afslutte et måltid på, og løwtenspandekager
smager vanvittigt godt, sprøde og lækker, man kan godt spise
sig mæt i disse Ærø specialiteter.
Skriv et svar