Tærter er bagværk af en tærtebund af mørdej og fyld. I modsætning
til en pie har tærten ikke et dejlåg.
Der er to hovedtyper: madtærter og desserttærter.
Madtærten består af en bund, fyld og en æggemasse. Bunden er en
usødet mørdej. Fyldet kan være grønsager, frugt, kød, fisk, fjerkræ,
ost eller blandinger heraf.
Æggemassen binder fyldet sammen og er af æg, mælk og fløde/creme
fraiche. Et eksempel er den britiske ret shepard’s pie
Køkkenet kalder
Ingredienser: (2 pers.)
200g varmrøget laks
200g blomkål
1 stk. porre
150g smør
5 stk. æg
125g ricotta
1 dl. Fløde
250g hvedemel
¼ tsk. salt, fint
Salt og peber
Dild,
kørvel
Bland mel, fint salt og smuldr smørret ned i melblandingen
Det er nemmest på en foodprocessor
Saml dejen med et æg og evt. lidt koldt vand, men dejen skal kun lige
samles (kør i kort tid på foodprocessoren)
Saml dejen til en kugle, pak den ind i folie, og læg den på køl i
ca. 30 min.
Skyl og snit porren og del blomkålen i små buketter
Damp grønsagerne 2 min. i letsaltet vand
Tag dem op og kom dem i koldt vand, dryp den godt af
Rul dejen ud på et meldrysset bord så det passer til tærteformen 24 cm
Flyt dejen over på tærteformen, ved at rulle dejen omkring kagerullen
Rul den derefter ud over tærteformen og tryk dejen godt ned i kanten
Lav en strimmel folie af alufolie 3cm bred og sæt den indvendig i
op af kanten
Prik bunden med en gaffel
Læg et stykke folie på bunden, og dæk med gule flækærter
Så ikke siderne glider ned, forbages nu i ovnen 10 min. ved 200gr,
efterfølgende fjernes flækærterne og folien
Fordel grønsager og laks på tærtebunden
Pisk resten af æggene sammen med ricotta og fløde
Krydr med salt og peber
Hæld æggemassen hen over laksen og grønsagerne
Tærten bages på nederste rille i ovnen vend 200gr. i ca. 25 min.
Til æggemassen er stivnet og tærtebunden er sprød
Afkøl tærten lidt og server tærten pyntet med lidt frisk dild eller kørvel
Serveres med salat og evt. brød
Det er tid til servering
Dagens tallerken, Laksetærte med salat, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar