Kartoflen stammer fra Sydamerika og er i dag en af verdens mest dyrkede rodknolde.
Den kom til Europa i 1500-tallet, til Danmark i 1700-tallet og blev efter 1. Verdenskrig
basiskost i de danske hjem. Kartofler skal opbevares tørt og mørkt. Hvis de udsættes
for sollys, bliver de grønne og danner stoffet solanin. Det er giftigt i større mængder,
og kan bla. give hovedpine, mavesmerter og diarré. Grønne kartofler bør altid kasseres.
køkkenet kalder.
Ingredienser: (2 pers.)
1 stk løg, stort og hakket groft
1 stk. hvidløg, fint hakket
100g røget baconterninger
3 stk. mellemstore kartofler, 1 stk. af dem groft revet, resten i tern
2 stk. gulerødder, skåret i små tern
½ tsk. paprika
2 spsk. olie
¾ liter hønsebouillon
3 – 4 spsk. creme fraiche eller let fløde
2 stk. frankfurter pølser
1 spsk. parmesan, revet
3-4 stilke persille
lidt revet muskatnød
1 stilk citrongræs
1 stk. laurbærblad
Vegeta efter smag (krydderi af flere forskellige tørrede grøntsager)
1 spsk. mannagryn
Start med at varme olien i en stor gryde over middel varme,
pil løget og hak det groft, hak hvidløg fint, gulerødder i små tern og
kartofler i små tern, den ene kartoffel skal rives groft på rivejernet.
svits løg, hvidløg, bacon, gulerødder, laurbærblad og kartofler i den varm olie
rør hyppigt tilsæt paprika, og den revet kartoffel, steg kort og tilsæt bouillon.
Smag til med salt, sort peber, evt. vegeta og muskatnød krydderier, bank citrongræsset
fladt og tilsæt det til suppen, bring suppen i kog og skrue ned for varmen
så den lige står og simrer tilsæt persille og lad det simre tildækket i 30 min.
Skær pølserne i skiver og bacon i tern,
rist dem på en varm pande til de tager farve og bliver sprøde.
Rør 3 spsk. mannagryn og parmesanost sammen i lidt af den varme
suppen, til en lidt tyk konsistens, rør derefter blandingen i suppen og
lad den simre i 5 min. så aromaen trænger ind, tilsæt pølser og bacon,
smag til med salt og peber.
Lige før serveringen, røres 3 -4 spsk. creme fraiche i suppen, og
der smages igen til med salt og peber, klar til servering.
Dagens tallerken, Krydret kartoffelsuppe med bacon og pølser
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar