Fra Mette Blomsterbergs “søde sager”
Ingredienser: (9 pers.)
Bunde:
70g smør
½ dl. vand
1 stk. vaniljestang
110g sukker
2 stk. æg
70g hvedemel
1½ spsk. kakao
½ tsk. bagepulver
lidt neutral olie til at smøre formene med
Karamelsirup:
190g sukker
3/4 dl. vand
Karamelcreme:
5 bl. husblas
6 dl. piskefløde
3/4 af den afkølede karamelsirup
Glaskaramel: 10 – 15 stk.
180g flormelis
Bunde:
lun smør og vand i en gryde, sæt til side
flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud
Pisk i en stor skål, vaniljekorn, sukker og æg til en tyk æggesnaps
Bland i en anden skål mel, kakao og bagepulver
Sigt det ned i æggesnapsen
Vend det forsigtig sammen, til dejen er næsten ensartet
Pisk det smeltede smørvand sammen
Vend det forsigtigt i dejen til den er ensartet
smør formene med lidt olie
Vend et par gange i dejen igen og fordel den i formene
bages i ovnen ved 185 gr. i 8 – 10 min, til de giver efter ved et let tryk
Lad bundene køle helt af og tag dem ud af formene.
Karamelsirup:
Smelt sukkeret til gylden karamel i en dyb kasserolle
Når sukkeret er smeltet, slukkes der for varmen
Tilsæt vandet, det vil i starten bruse meget kraftigt op
tænd efter er par minutter varmen igen ved middel varme
lad karamelmassen småsimre i ca. 1 min. og træk den fra varmen
Passér om nødvendig siruppen gennem en sigte.
Køl siruppen ned ved stuetemperatur
dæk den med husholdingsfilm
Creme:
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand ca. ½ time
kom fløden i en lille gryde og bring det næsten op til kogepunktet
Før gryden tages af varmen, vrides husblassen fri for vand
kom den direkte ned i den varme fløde
Pisk god og passér fløden gennem en sigte ned i en ren skål
Tildæk cremen med husholdingsfilm
Helt ned på selve cremen for at undgå at der dannes kondens
nedkøl cremen helst i køleskab i mindst 3 timer eller til næste dag.
Glaskaramel:
Smelt flormelissen til gylden karamel i en kasserolle
Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet
når sukkeret er smeltet gyldent
Sæt med en ske to – tre klatter karamel
med en diameter som en tokrone
Stryg lynhurtig og bestemt, klatterne helt tynde med en palet
gentag og gentag, til sukkeret er brugt
og husk der er godt med nogle stykker ekstra!
Er luftfugtigheden meget høj i lokalet, er det en fordel
at lave glaskaramellen lige før det skal bruges.
Anretning:
Pisk den kolde creme op med håndmikseren
tilsæt tre fjerdele af karamelsiruppen og pisk den med
kom karamelcremen op i en sprøjtepose med en stor glat tylle i
placer bundene på desserttallerkenen
Sprøjt karamelcremen op på bundene som spidse tårne
Anret med den resterende karamelsirup og afslut elegant
med opretstående glaskaramel og et drys frysetørret hindbær
Det er tid til servering
Dagens dessert, Karameldrømme med frysetørret hindbær,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar