Jordbærtærte er en dansk dessert- eller kaffekage, lavet af en mørdejsbund med
mazarin overtrukket med chokolade, vaniljecreme, friske jordbær og slutteligt
jordbærglace.
køkkenet kalder
Ingredienser: (8 stk.)
Jordbærcreme:
½ dl. mælk/fløde
1 dl. jordbærsaft, koncentreret
2 stk. æggeblommer
30 g sukker
1 spsk. maizena
½ tsk. rød frugtfarve
Start med at varme mælk og jordbærsaft op i en lille gryde
Pisk æggeblommerne godt sammen med sukker og maizena
hæld den varme mælk i æggeblandingen helst i en tynd stråle
mens du pisker.
Kom blandingen tilbage i gryden, samtidig med at du pisker/rører
og varm op til kogepunktet, først vil cremen bruse op, og derefter
lægger skummet sig, og bliver tyk,
hæld cremen over i en lille skål, og dæk den til med film, helt ned på overfladen,
sæt cremen på køl til den er helt kold.
Mørdejsbund:
190g hvedemel
50g flormelis
75g smør, koldt
1 stk. æggehvide
1 – 2 tsk. koldt vand
Bland hvedemel og flormelis i en skål, kom det hele i foodprocessoren
(det er det nemmeste, hvis man har sådan en, kan også laves i hånden)
skær smørret i mindre stykker og tilsæt det til foodprocessoren lidt af
gangen, mens den kører eller smuldre det mellem fingrene.
saml dejen med æggehviden og lidt koldt vand. Form en kugle, som du
lægger i en plastpose og i køleskab i mindst 30 min.
Mazarinbund:
60g smør, blødt
60g sukker
75g marcipan, groftrevet
1 stk. æggehvide
½ spsk. mel
60g chokolade, mørkt
Rør det bløde smør og sukker godt sammen, før du tilsætter det revet
marcipan, mel og æggehvide, rør til du har en ensartet masse.
Chokoladen hakker du fint/groft og sætter til side.
Varm ovnen op til 175gr. alm. ovn, smør tærteformene ca. 8 stk. med en
diameter på 10 cm. eller en stor på 24 cm. i diameter med smør.
Rul mørdejen tyndt ud på et meldrysset underlag, pas på at dejen ikke klæber
fast, ved at flytte på den hele tiden. Stik dejen ud med en stor kagering, som
passer til de små forme, til en stor form. Rul dejen op på kagerullen og rul den
ud over tærteformen, tryk dejen god fast i alle fordybningerne i formene
skær kanten af i toppen efter at formene har stået i ca. 15 min.
prik bunden med en gaffel, fordel mazarinen ovenpå
og bag bunden i ca. 25 – 30 min. til mørdej og mazarin er gyldne.
Tag kagen ud af ovnen og drys den hakkede chokolade over bunden
mens den er varm, derefter afkøles helt.
Jordbærskum:
3½ dl. piskefløde
3 bl. husblas
½ spsk. sukker
3 – 400g jordbær
Når bunden er helt kold, er du klar til at fortsætte med cremen
læg husblas i rigeligt koldt vand i 15 – 20 min.
smelt husblassen i ½ dl. af fløden i en lille gryde til det når 90gr.
tag gryden af varmen og lad husblassen køle ned til stuetemperatur.
Pisk jordbærcremen igennem til den er blød og lækker, rør et par
skefulde jordbærcreme i den afkølet husblas, bland det god så det
får samme temperatur.
Hæld husblasblandingen i resten af cremen og bland det godt.
pisk resten af fløden til bløde toppe sammen med ½ skefuld sukker.
den må endelig ikke blive for stiv.
vend forsigtigt en fjerdedel af fløden i jordbærcremen med lange
Tag med en dejskraber – og vend derefter resten af fløden i ad to
omgange, og pas på ikke at slå luften ud af flødeskummet.
Sæt det på køl i ca. 20 – 30 min. til det begynder at sætte sig.
Skyl og nip jordbærrene og halver dem eller skær dem i skiver.
når cremen er ved at sætte sig, fordeler du cremen på chokoladen
bunden, sådan at du får en høj top på midten af kagen, sæt
jordbærrene i et sirligt mønster ovenpå cremen, sæt den på køl, mens
du laver glacen.
Jordbærglace:
1 stk. husblas
½ dl. jordbærsaft
Læg husblas i koldt vand i 15 – 20 min.
varm jordbærsaften op i en lille gryde, den skal ikke koge
tag husblassen op af vandet og knug den
lad den smelte i den varme jordbærsaft
køl den ned til stuetemperatur
tag jordbærtærten ud af køleskabet
fordel jordbærglace over kagen gerne med en flad
blød pensel, gentag penslingen indtil du ikke har mere glace.
Sæt på køl og er klar til servering.
husk at tage kagen ud af køleskabet ca. ½ time før servering
så jordbærsmagen træder frem.
Dagens kage, Små Jordbærtærter med jordbær skum, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar