Der er ikke noget skønnere end at lave hjemmelavet yoghurt. Man bliver helt nostalgisk
Og hensat til de gamle husholdninger i bondekøkkenet. Hjemmelavet er jo bare bedre og
Så er det en skøn base for et utal af varianter, hvor der kan tilføres forskellige
Smagsgivere og så er det meget nemt, når man bare overholder hygiejnen
Køkkenet kalder
Ingredienser: (ca.1,2 liter)
1,5 liter minimælk
½ tsk. agar agar
1 dl. A38 – 3,5%
2 spsk. Skummetmælkspulver
½ tsk. fint salt
Start med at opvarme mælken i en stor gryde til 90 gr. i 5 min.
brug et stegetermometer eller et sukkertermometer, eller vær opmærksom på
overfladen af mælken, lige før den koger.
Brug ca. 2 dl. Af den varme mælk til at opløse agar agar i, og hæld det tilbage
I gryden de 2 -3 sidste minutter af kogetiden
Lad mælken afkøle til under 44 gr. gerne i vasken med koldt vand.
ved 44 gr. tilsættes skummetmælkspulver og rør det godt ud i mælken
Køl nu mælkemassen ned til 42 gr. det er vigtigt at, de 42 gr. overholdes, gerne lidt
under, men ikke over, da mælkesyrebakterierne ellers vil gå tabt.
Tilsæt A38 eller mælkesyrebakterier kapsler (kan købes i Matas)
Og det hele røres godt rundt, med klinisk rene værktøjer, da det er vigtigt
ikke at få andre bakterier i massen.
Nu sættes gryden i en høkasse eller i sengen med dynen godt pakket ned
om gryden i ca. 10 timer.
Kan også sættes i en yoghurt- maskine (hvis man har sådan en, kan købes fra 150, kr og
Opefter, den sørger for at holde en ensartet temperatur) og jo længere det står i varmen,
Desto mere syrligt bliver yoghurten.
Skal nu hvile og modne i køleskab i ca. 10 – 16 timer
Hældes i en stor skål
Derefter tilsættes fint salt og yoghurten piskes blank og glat, hældes i bøtter
eller i flasker opbevares på køl.
Fremgangsmåden er den samme hvad enten det hedder yoghurt, tykmælk, A38,
det er kun afhængig af hvilken type mælk man bruger, jo mindre fedt der er i mælken,
jo tyndere bliver produktet, og det er her man tilsætter fortykningsmiddel som agar agar,
skummetmælkspulver eller andet, men prøv dig frem.
Creme fraiche laves kun af fløde38%, og creme fraiche 18% laves af fløde 38% som
fortyndes med minimælk, lidt mere end halvdelen og så ellers på samme måde
Det kan godt lyde lidt besværligt, men det er meget nemt, god fornøjelse.
Det er tid til servering.
Ymerdrys:
Ingredienser:
200g havregryn
4 spsk. Brun farin eller 2 spsk. Sukrin Gold
10g flydende fedtstof.
150g cornflakes
100g nødder/mandler, groft hakket
1 god håndfuld rosiner eller tørrede æbler
Tilsæt havregryn til en varm pande med lidt fedtstof og sukker
Rist nu havregrynene til de bliver gyldne, rør helet tiden i grynene
De bliver først sprøde når de køler af
Hæld dem i en stor skål og lad dem køle af
Bland cornflakes sammen med havregrynene
hak nødder/mandler groft og bland det i havregryn/cornflakes
tilsæt rosiner/tørrede æbler
Og du har et ymerdrys og et morgenmads produkt, der bare siger spar 2 til det hele.
Det er tid til servering
Dagens morgenmad, hjemmelavet A38 med ymerdrys
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar