• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Guleærter med flæsk og medisterpølse

7. januar 2015 by John Frøslev Skriv kommentar

Vi tager igen fat i en meget gammel ret som kan dateres tilbage til 1766,
nemlig guleærter. En middagsret som er ved at gå i glemmebogen,
før i tiden blev retten altid serveret på gårde, husmandssteder

I det bedre borgerskab i København, tog næsten patent på retten,
især hvor der var mange munde der skulle mættes og så var det en
billig ret at fremstille. Det var et most, at der blev serveret en dram
til guleærter, som jeg ikke bryder mig om, brændevin og varm mad
syntes jeg ikke passer sammen, men sådan er vi jo forskellige og
gud ske tak og lov for det, vi skal i gang.  

Ingredienser.:(2-3 pers i to dage)  
300 g gule flæk ærter
40 g løg
½ tsk timian vand
160 g gulerødder
160 g porre
160 g selleri
160 g kartofler
500 g letsaltet, letrøget kogeflæsk
2 stk medisterpølse
rigeligt let saltet vand
Der startes dagen før med at udbløde ærterne i vand,
tag en stor skål hæld ærterne op i skålen derefter hældes vand på
så det dækker ærter, nu skal det stå i et døgn,
gerne på køkkenbordet.

Tag en stor gryde og sæt den over god varme.  
Hæld ærterne med vand op i gryden, tilsæt timian og løg skåret i både.  
Nu skal ærterne stå og simre i ca 30 – 45 min, ærterne
skal være meget møre.

Ærterne skummes grundigt nogle gange undervejs  
Når ærterne er godt møre tages timianstilken fra,  
ærter og løg blendes.  
Har man ikke en blender eller stavblender, kan ærterne
pureres igennem en sigte.

Urterne skæres i passende mundrette stykker, urterne
koges møre i vand   
Tages op når de er færdige, der skal være lidt bid i, de tilsættes senere

Kogeflæsket koges i vandet fra grøntsagerne, til kødet er mørt.
ca 1 – 1½ time

Medisterpølsen koges med de sidste 10 – 15 min.  
Når flæsket/pølsen er mørt tages det op, 

De blendede ærter spædes med suppen, til en passende konsistens,
ikke for tynd og ikke for tyk.

Nu skal de gule ærter smages til med salt, peber og timian  
De kogte urter tilsættes.
Det hele varmes godt igennem

Kogeflæsket serveres koldt eller varmt, og stærk sennep.

Så er der klar til servering, rygende varme guleærter.

Dagens tallerken, Guleærter med flæsk/pølse, sennep evt. brød,
velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Guleærter med flæsk/pølse

Previous Post: « Ravioli med svampe/oksekødsfyld og ostesovs
Next Post: Skind stegt sandart med courgetter i citroncreme »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme