• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Gæstemiddag “Alt godt fra havet med et strejf af bacon og ost”

9. maj 2015 by John Frøslev Skriv kommentar

Velkomst drink.: Mousserende citrondrink med rosmarin       
Forret.: Fisketallerken div. Røgede fisk og skaldyr       
Hovedret.: Baconsteg med pommes anna, grønne ærter og surt  
Dessert.: Ostefromage med saltkaramel og ristede mandler  

Ingredienser.:
Mousserende citrondrink
  (4 pers)  
1 flaske mousserende hvidvin, tør  
Sukkerlage.:  
½ stang vanilje
4 kviste rosmarin
70 g sukker
1½ dl vand
2 dl citronsaft, presset  

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud  
Kom vaniljestangen og korn i en lille gryde

Tilsæt rosmarin, sukker og vand  
Lad det koge ind til en tyktflydende lage  
Afkøl lagen og si den, rør citronsaften i 

Stil sukkerlagen i køleskab i mindst 5 – 6 timer så smagen modnes  
Hæld 2 spsk sukkerlage i hvert glas  
Fyld op med mousserende vin, (lige før gæsterne kommer)  
Pynt med rosmarinkviste i hvert glas.

Skål og velkommen  
Mange glade madhilsner
John

Ingredienser.: Fisketallerken(4 pers)  

1 stk kold røget laks, ca 5  x 10 cm  
1 stk kold røget hellefisk, ca 5 x 10 cm  
1 ds muslinger naturel (muslingepate)  
1 stk løg, lille hakket fint  
1 tsk timian  
½ – 1 spsk rasp  
½ spsk smør/olie til at stege i  
1 – 2 bl husblas  
1 – 2 stk røget ål  
1 stk æg, hårdkogt  
1 – 2 spsk cremefraiche  
lidt hakket purløg  
4 stk kammuslinger, store  
1 stk citron, økologisk  
½ tsk sennep  
1stk æggeblomme  
1½ – 2 dl raspolie  
salt og peber  
1 – 2 spsk rygeost  
1 spsk ørredrogn  
lidt fløde  
lidt hjertesalat
2 blade pr tallerken  
4 stk kuvertbrød  

Laks og hellefisk skæres ud i stave 1½ x 1½ x 5 cm  
Kammuslingerne brunes lidt på en varm pande med smør  
Tages af panden og skæres igennem så der bliver to ens stykker    
Lægges til side evt på køl  
Muslingepate.:
(for dem som ikke bryder sig om, at se og spise en musling.
På denne måde kan muslingen ikke ses, men smagen er god
og intens)   
Kom lidt smør/olie på panden og varm den op  
Kom det finthakkede løg på panden og sauter  

Hæld væden fra muslingerne, gem væden til senere  
Kom muslingerne på panden og skrue ned for varmen til moderat  

Mos muslingerne med en gaffel  
Tilsæt timian og rasp, prøv med ½ spsk først
den må ikke blive for tør

Smag til med salt og peber  
Kom husblas i koldt vand  
Varm væsken fra muslingerne op  
Tag husblas op af vandet og knug det fri for vand    

Smelt husblassen i den varme væske fra muslingerne  
Kom de mosede muslinger op i en lille skål og tilsæt
den varme væske. bland det godt og kom det i en lille form
og stil det på køl til næste dag.  
Ålecreme.:  
Kom de rensede ålestykker i en blender sammen med  
et hårdkogt æg

Tilsæt 1 spsk cremefraiche og kør det på blenderen til en
cremet konsistens  
Er det for stift, tilsætte lidt mere cremefraiche  

Smag til med salt og peber  
Drys lidt fint hakkede purløg på toppen ved servering  
Citronmayonnaise.:  
Riv citronskallen på den fine side af rivejernet ned i en skål  
Pres saften fra citronen over  
Tilsæt æggeblomme, sennep og salt  

Piskes luftigt og der tilsættes lidt olie af gangen men der piskes    
Fortsæt til den ønskede konsistens er opnået  

Rygeost creme.:   
Kom rygeost i en skål og rør det lind med lidt fløde  
Smag til med salt og peber  
Tilsæt ørredrogn    
Anrettes som på billedet

Dagens forret, Fisketallerken med div. Røgede fisk og skaldyr,
velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Ingredienser.:
Baconsteg med Pommes Anna (6 pers)
 

1 stk nakkefilet ca 1 ¼ – 1½ kg
250 g champignon
250 g bacon, sliced  
2 stk løg
20 g smør
2 – 3 spsk rasp
salt og peber
1 – 1½ tsk timian
1 spsk mel
2 dl bouillon
Tilbehør.:
ærter, frost
hakket persille    
Pommes Anna.:
Start 2 dage før med kartoflerne

Ingredienser.:(6 pers)  
1,5 kg kartofler
100g smør
2 – 3 stk skalotteløg, finthakket
salt peber  

Start med at indstille ovnen på 175 gr  
skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver,
gerne på et mandolinjern  

smelt smørret i en gryde ved lav varme

Hak løgene fint  
læg et lag kartoffelskiver i et ildfast fad/bradepande, så
de lige overlapper hinanden  
pensl med smeltet smør og kom lidt salt, peber og finthakket løg på

Kom ikke for meget salt, peber og løg imellem lagene der
skal være mange lag.  
Gentag processen og slut af med et lag kartofler som pensles med smør.

Samlet tykkelse ca. 1½ – 2 cm    
Læg et stykke bagepapir over kartoflerne og stil endnu et fad
oven på, så der dannes et pres mod kartoflerne.

(jeg brugte en lille bradepande foret med bagepapir og en
anden lille bradepande som passede ned i den med kartoflerne,
satte den øverst og fyldte den med vand)  
Kom evt noget tungt i fadet, tørret bønner, ris eller ærter,
for at øge vægten  
Kartoflerne sættes i den varme ovn.

Bages midt i ovnen i ca. 45 min  
Herefter fjernes det øverste fad, og kartoflerne bages yderlige 45 min

Skal være sprøde og gyldne på toppen

Lad dem køle af og stil dem i køleskabet natten over,
gerne med pres på igen    
Inden serveringen skæres de ud i den ønskede form og bages
i ca. 20 min på 200 gr

Og kartoflerne er klar til anretning  
Baconsteg.:  
Skær kødet i 1- 1½ cm tykke skiver, men ikke helt igennem.
Stop 1½ cm over bunden

Læg stegen i et ildfast fad  
Orden champignonerne, skær bunden af og frem med
æggedeleren, del championen i skiver.  
Pil løgene og skær dem i små tern  
Halvdelen af baconet skæres i meget små tern

Varm fedtstoffet på en pande ved god varme  
Svits champignon, bacontern og løg i smør på panden

Tilsæt rasp til champignon, bacontern og løg, smag til
med salt, peber og timian  

Fordel fyldet mellem kødskiverne

Top stegen med resten af baconet på tværs af skiverne    
Snør stegen med kødsnor for at holde sammen på skiver og bacon.  

Kom mel i en si. Drys det over kødet

Tilsæt bouillon til kødet i fadet.  
Stil fadet midt i en kold ovn  
Tænd ovnen på 180 gr steges i ca. 2 timer til den er gennemstegt    
Saucen.:  
Tag stegen over på et spækbræt  
Si stegeskyen over i en skål  
Skum stegeskyen for fedt  
Hæld skyen i en gryde, hvis der ikke er 5 dl sky,
skal du hælde bouillon/fløde i gryden til du har 5 dl
 
Kog skyen og skru ned  
Er saucen for tynd, jævnes med lidt maizena  
Smag til med salt, peber, lidt ribsgele og kulør  
Ærterne, sauteres i en gryde med lidt smør    
Der anrettes med steg, grønne ærter og pommes anna
med et drys persille, surt som agurker, agurkesalat.

Dagens hovedret, Baconsteg med pommes anna og grønne ærter, velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Ingredienser.:
Ostefromage med salt karamel og ristede mandler
(4 – 6 pers)    
100 g havregryn
½ spsk sukker
20 gr smør
25 – 30 stk mandler
100 gr mascapone
100 gr græsk yoghurt, 10 %
1½ dl piskefløde
½ – 1 spsk citronsaft
1 – 1½ spsk flormelis
½ tsk vaniljepulver
½ tsk flagesalt, gourmet
1½ – 2 spsk karamelcreme
(kondenseret mælk, der koges i dåsen dækket af vand og
koges i 3 – 4 timer, husk at tage papiret af dåsen før den koges)  
Mandlerne ristes på en varm pande eller i ovnen
på 180 gr i 6 – 8 min  
Hak mandlerne groft  
Smelt smørret på panden ved god varme

Tilsæt havregryn og drys sukker over, rist det i 5 – 10 min,
det skal være sprødt og gyldent  

Tilsæt de grofthakkede mandler, men gem 1 – 1½ spsk til pynt    
Kom det på en tallerken og lad det køle helt af

Rør mascapone sammen med citronsaft, flormelis og vaniljepulver    
Tilsæt græsk yoghurt og rør det godt sammen

Pisk fløden i en skål til let pisket flødeskum    
Vend flødeskummen forsigtig i ostemassen med en dejskraber  
Kom karamelcremen i en skål

Rør det cremet med flagesalt  
Er det for stift, tilsæt 1 spsk fløde til ønskede konsistens er opnået  
Tag 4 portionsglas og sprøjt lidt ostecreme i bunden ca 1½ cm tyk  
Drys 1 – 2 spsk ristede havregryn over cremen i et lag på ca 5mm  
Fyld op med ostecreme ca 1½ – 2 cm tykt  

Kom en stor teskefuld karamel øverst på ostecremen  
Kør det rundt med en strikkepind eller tyndt træspyd  
Pynt af med de hakkede mandler  
Sættes nu på køl i ca 3 – 4 timer før servering    
Så er der klar til anretning.

Dagens dessert, Ostefromage med salt karamel og ristede mandler,
velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gæstemiddag Tags: Gæstemiddag 3

Previous Post: « Paprikaschnitzel med brasekartofler og grønne ærter
Next Post: Hornfisk pandestegt på ben med persillesovs og gulerodsstave »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme