Velkomst drink.: Mousserende citrondrink med rosmarin
Forret.: Fisketallerken div. Røgede fisk og skaldyr
Hovedret.: Baconsteg med pommes anna, grønne ærter og surt
Dessert.: Ostefromage med saltkaramel og ristede mandler
Ingredienser.:
Mousserende citrondrink (4 pers)
1 flaske mousserende hvidvin, tør
Sukkerlage.:
½ stang vanilje
4 kviste rosmarin
70 g sukker
1½ dl vand
2 dl citronsaft, presset
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud
Kom vaniljestangen og korn i en lille gryde
Tilsæt rosmarin, sukker og vand
Lad det koge ind til en tyktflydende lage
Afkøl lagen og si den, rør citronsaften i
Stil sukkerlagen i køleskab i mindst 5 – 6 timer så smagen modnes
Hæld 2 spsk sukkerlage i hvert glas
Fyld op med mousserende vin, (lige før gæsterne kommer)
Pynt med rosmarinkviste i hvert glas.
Skål og velkommen
Mange glade madhilsner
John
Ingredienser.: Fisketallerken(4 pers)
1 stk kold røget laks, ca 5 x 10 cm
1 stk kold røget hellefisk, ca 5 x 10 cm
1 ds muslinger naturel (muslingepate)
1 stk løg, lille hakket fint
1 tsk timian
½ – 1 spsk rasp
½ spsk smør/olie til at stege i
1 – 2 bl husblas
1 – 2 stk røget ål
1 stk æg, hårdkogt
1 – 2 spsk cremefraiche
lidt hakket purløg
4 stk kammuslinger, store
1 stk citron, økologisk
½ tsk sennep
1stk æggeblomme
1½ – 2 dl raspolie
salt og peber
1 – 2 spsk rygeost
1 spsk ørredrogn
lidt fløde
lidt hjertesalat
2 blade pr tallerken
4 stk kuvertbrød
Laks og hellefisk skæres ud i stave 1½ x 1½ x 5 cm
Kammuslingerne brunes lidt på en varm pande med smør
Tages af panden og skæres igennem så der bliver to ens stykker
Lægges til side evt på køl
Muslingepate.:
(for dem som ikke bryder sig om, at se og spise en musling.
På denne måde kan muslingen ikke ses, men smagen er god
og intens)
Kom lidt smør/olie på panden og varm den op
Kom det finthakkede løg på panden og sauter
Hæld væden fra muslingerne, gem væden til senere
Kom muslingerne på panden og skrue ned for varmen til moderat
Mos muslingerne med en gaffel
Tilsæt timian og rasp, prøv med ½ spsk først
den må ikke blive for tør
Smag til med salt og peber
Kom husblas i koldt vand
Varm væsken fra muslingerne op
Tag husblas op af vandet og knug det fri for vand
Smelt husblassen i den varme væske fra muslingerne
Kom de mosede muslinger op i en lille skål og tilsæt
den varme væske. bland det godt og kom det i en lille form
og stil det på køl til næste dag.
Ålecreme.:
Kom de rensede ålestykker i en blender sammen med
et hårdkogt æg
Tilsæt 1 spsk cremefraiche og kør det på blenderen til en
cremet konsistens
Er det for stift, tilsætte lidt mere cremefraiche
Smag til med salt og peber
Drys lidt fint hakkede purløg på toppen ved servering
Citronmayonnaise.:
Riv citronskallen på den fine side af rivejernet ned i en skål
Pres saften fra citronen over
Tilsæt æggeblomme, sennep og salt
Piskes luftigt og der tilsættes lidt olie af gangen men der piskes
Fortsæt til den ønskede konsistens er opnået
Rygeost creme.:
Kom rygeost i en skål og rør det lind med lidt fløde
Smag til med salt og peber
Tilsæt ørredrogn
Anrettes som på billedet
Dagens forret, Fisketallerken med div. Røgede fisk og skaldyr,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Ingredienser.:
Baconsteg med Pommes Anna (6 pers)
1 stk nakkefilet ca 1 ¼ – 1½ kg
250 g champignon
250 g bacon, sliced
2 stk løg
20 g smør
2 – 3 spsk rasp
salt og peber
1 – 1½ tsk timian
1 spsk mel
2 dl bouillon
Tilbehør.:
ærter, frost
hakket persille
Pommes Anna.:
Start 2 dage før med kartoflerne
Ingredienser.:(6 pers)
1,5 kg kartofler
100g smør
2 – 3 stk skalotteløg, finthakket
salt peber
Start med at indstille ovnen på 175 gr
skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver,
gerne på et mandolinjern
smelt smørret i en gryde ved lav varme
Hak løgene fint
læg et lag kartoffelskiver i et ildfast fad/bradepande, så
de lige overlapper hinanden
pensl med smeltet smør og kom lidt salt, peber og finthakket løg på
Kom ikke for meget salt, peber og løg imellem lagene der
skal være mange lag.
Gentag processen og slut af med et lag kartofler som pensles med smør.
Samlet tykkelse ca. 1½ – 2 cm
Læg et stykke bagepapir over kartoflerne og stil endnu et fad
oven på, så der dannes et pres mod kartoflerne.
(jeg brugte en lille bradepande foret med bagepapir og en
anden lille bradepande som passede ned i den med kartoflerne,
satte den øverst og fyldte den med vand)
Kom evt noget tungt i fadet, tørret bønner, ris eller ærter,
for at øge vægten
Kartoflerne sættes i den varme ovn.
Bages midt i ovnen i ca. 45 min
Herefter fjernes det øverste fad, og kartoflerne bages yderlige 45 min
Skal være sprøde og gyldne på toppen
Lad dem køle af og stil dem i køleskabet natten over,
gerne med pres på igen
Inden serveringen skæres de ud i den ønskede form og bages
i ca. 20 min på 200 gr
Og kartoflerne er klar til anretning
Baconsteg.:
Skær kødet i 1- 1½ cm tykke skiver, men ikke helt igennem.
Stop 1½ cm over bunden
Læg stegen i et ildfast fad
Orden champignonerne, skær bunden af og frem med
æggedeleren, del championen i skiver.
Pil løgene og skær dem i små tern
Halvdelen af baconet skæres i meget små tern
Varm fedtstoffet på en pande ved god varme
Svits champignon, bacontern og løg i smør på panden
Tilsæt rasp til champignon, bacontern og løg, smag til
med salt, peber og timian
Fordel fyldet mellem kødskiverne
Top stegen med resten af baconet på tværs af skiverne
Snør stegen med kødsnor for at holde sammen på skiver og bacon.
Kom mel i en si. Drys det over kødet
Tilsæt bouillon til kødet i fadet.
Stil fadet midt i en kold ovn
Tænd ovnen på 180 gr steges i ca. 2 timer til den er gennemstegt
Saucen.:
Tag stegen over på et spækbræt
Si stegeskyen over i en skål
Skum stegeskyen for fedt
Hæld skyen i en gryde, hvis der ikke er 5 dl sky,
skal du hælde bouillon/fløde i gryden til du har 5 dl
Kog skyen og skru ned
Er saucen for tynd, jævnes med lidt maizena
Smag til med salt, peber, lidt ribsgele og kulør
Ærterne, sauteres i en gryde med lidt smør
Der anrettes med steg, grønne ærter og pommes anna
med et drys persille, surt som agurker, agurkesalat.
Dagens hovedret, Baconsteg med pommes anna og grønne ærter, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Ingredienser.:
Ostefromage med salt karamel og ristede mandler (4 – 6 pers)
100 g havregryn
½ spsk sukker
20 gr smør
25 – 30 stk mandler
100 gr mascapone
100 gr græsk yoghurt, 10 %
1½ dl piskefløde
½ – 1 spsk citronsaft
1 – 1½ spsk flormelis
½ tsk vaniljepulver
½ tsk flagesalt, gourmet
1½ – 2 spsk karamelcreme
(kondenseret mælk, der koges i dåsen dækket af vand og
koges i 3 – 4 timer, husk at tage papiret af dåsen før den koges)
Mandlerne ristes på en varm pande eller i ovnen
på 180 gr i 6 – 8 min
Hak mandlerne groft
Smelt smørret på panden ved god varme
Tilsæt havregryn og drys sukker over, rist det i 5 – 10 min,
det skal være sprødt og gyldent
Tilsæt de grofthakkede mandler, men gem 1 – 1½ spsk til pynt
Kom det på en tallerken og lad det køle helt af
Rør mascapone sammen med citronsaft, flormelis og vaniljepulver
Tilsæt græsk yoghurt og rør det godt sammen
Pisk fløden i en skål til let pisket flødeskum
Vend flødeskummen forsigtig i ostemassen med en dejskraber
Kom karamelcremen i en skål
Rør det cremet med flagesalt
Er det for stift, tilsæt 1 spsk fløde til ønskede konsistens er opnået
Tag 4 portionsglas og sprøjt lidt ostecreme i bunden ca 1½ cm tyk
Drys 1 – 2 spsk ristede havregryn over cremen i et lag på ca 5mm
Fyld op med ostecreme ca 1½ – 2 cm tykt
Kom en stor teskefuld karamel øverst på ostecremen
Kør det rundt med en strikkepind eller tyndt træspyd
Pynt af med de hakkede mandler
Sættes nu på køl i ca 3 – 4 timer før servering
Så er der klar til anretning.
Dagens dessert, Ostefromage med salt karamel og ristede mandler,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar