I dag står den på æggekage, en gammel ret fra 1800 tallet som er blevet
spist et utal af gange ved middagsbordene i hele landet, en nemt hurtigt
og billigt middagsret.
Æggekagen kan bruges til, at strække resterne fra i går, så mætter den
bedre foruden at den smager fantastisk. Æggekage er som en tærte med
sprød bund og skorpe, saftig og smattet midte.
Hovedingrediensen er selvfølgelig æg. Udover æg kan stort set alle
grønsager bruges i retten, forskelligt kødfyld som skinke, bacon el. lign.
Eller noget helt tredje.
Krydres med salt, peber og klippet purløg som er det klassiske grønne
drys. Jeg har gemt et par skiver hamburgerryg, som kan indgå i fyldet
til æggekagen.
Vi skal i gang.
Ingredienser.:(2 pers)
6 stk æg
1 – 1½ dl. Mælk/fløde
½ tsk. Bagepulver
Salt og peber
25 g smør/fedtstof
1 bdt. Purløg, frisk
1 stk. løg, i ringe
3 – 4 tomater
4 skiver hamburgerryg eller andet (f.eks. Cotailpølser/bacon/flæsk/røget sild)
2 – 3 skiver rugbrød
Evt. sennep
Start med at dele æggene i blomme og hvide
Pisk æggeblommerne let sammen med fløden og bagepulveret
Tilsæt lidt salt og peber efter smag eller andet krydderi
Pisk hviderne meget stive
Vend de stive piskede hvider forsigtig i æggemassen
Skær kødet ud i firkanter ca. 1x1x1 cm eller mundrette stykker
Skær løget ud i ringe
Varm en pande op til god varme og tilsæt lidt smør/fedtstof
Når fedtstoffet er bruset af
Kom løgringene på panden og svits dem klare
Fordel løgringene på hele panden
Hæld æggemassen på panden med løgringene, der skrues lidt
ned for varmen
Bag æggekagen ved jævn varme
Løft med paletkniven lidt i kanten af æggekagen for at se om den er
gylden. Ved for hård varme bliver den meget mørk nærmest sort, det
skal den ikke
Kom evt. lidt mere smør ind under æggekagen så den ikke brænder fast
Fordel kødet ovenpå æggemassen, meget andet fyld kan bruges. Læg låg
på panden. Stegetiden er sværd at afgøre, men ca. 15 – 20 min. da den
afhænger meget af panden og temperatur
Æggemassen skal være fast, men må godt se let fugtig ud på overfladen.
Det er vigtigt den er varmet godt igennem for at undgå bakterier. Når
æggekagen er bagt, trækkes panden fra varmen
Æggekagen pyntes nu med skiver af tomater og drys af purløg
Serveres med groft rugbrød og evt. sennep
Det er tid til servering
Dagens tallerken, Æggekage med tomater, purløg og groft rugbrød,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar