Sigtebrød er næsten ved at være totalt ukendt i dag, men når tankerne
går tilbage til barndommens ferier hos min farmor, var der altid sigtebrød på bordet.
I min mor’s køkken var det utænkeligt, sådan noget fandtes ikke i hendes
køkken. Det længste hun kunne strække sig var, til et franskbrød en meget
sjælden gang. Hvem tænker ikke tilbage på et stykke sigtebrød med fedt og
et gammelt stykke ost eller spegepølse. Det er måske ikke det sundeste,
men godt smager det sku’.
Vi går i bageriet.
Ingredienser.:(1 stk brød)
3 dl. kærnemælk
500 g sigtemel
25 g gær
2½ tsk. Salt
15 g smør
2 spsk. Honning, blomster
1 tsk. Fennikelfrø, knust
1 spsk. Kommen, knust
Kom fennikelfrø, kommen og lidt groft salt i en krydderikværn
eller morter
Kværn det til fint mel, blandes i melet
Sæt kærnemælken over varmen og varm op til ca. 35 gr
Tilsæt honning, smør og gær
Tilsæt ca. 90% af melet og ælt dejen godt i ca. 5 min
Tilsæt de sidste 10% mel hvis dejen ikke er smidig og let klæbende
Kom dejen i en smurt form og lad de hæve,
tildækket i 30 min et lunt sted
Et lille fif, fyld 2 kander med varmt vand, placer dem
for enden af bageformen
Dæk det hele med et rent viskestykke, så varmen fra vandet
bliver under viskestykket
Dejen prikkes med en gaffel og pensles med vand.
Varm ovnen op til 200 grader (175 grader ved varmluft)
Bager i ca. 35 – 40 minutter
Tages ud af formen og stilles til afkøling
Efter et par timer kan brødet skæres i skiver
Der skal jo lige smages på det
Dagens tallerken, Gammeldaws sigtebrød med krydderier og ost,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar