Det er tid til at kalde familien sammen til fødselsdag med en
3 retters meny, med et Fransk/Italiensk tema, som består af følgende:
Forret: Tærte med gruyere og fransk sennep
Hovedret: Nøddefyldt Nakkesteg med svær, ovnkartofler, cremet
sennepssauce og grøn salat
Dessert: Citronfromage med flødeskum og frysetørrede hindbær
Tærte med gruyere og fransk sennep.
En italiensk/Fransk smagfuld quiche med grov dijonsennep og squash
hurtig og nem lille forret med lidt grøn salat på siden.
Ingredienser: (9 pers.)
2 rl. Tærtedej, grov
Fyld:
150g gruyere
1 stk. squash, lille
2 stk. forårsløg
9 skiver røget skinke
4 stk. æg
2½ dl. fløde, evt. madlavningsfløde
1½ spsk. dijonsennep
Start med at sætte ovnen på 225gr.
rul dejen ud, og beklæd tærteformene med dej, kanten skal ikke skæres ren endnu
lad hvile koldt i 30 min.
Skær nu kanten ren på alle formene og fyld dem med tørrede gule ærter eller ris til
blindbagning. Bag tærtebundene i den nederste del af ovnen i ca. 10min.
Riv osten, og høvl squashen i tynde skiver
skær forårsløg i skiver, fordel ost, skinke
Skinken skæres i strimler og i mindre stykker
squash og forårsløg i tærterne
rør æg, fløde og sennep sammen, fordel
æggeblandingen i tærtebundene, og bag
tærterne midt i ovnen i ca. 15 – 20 min.
det er tid til servering.
Dagens tallerken, Minitærte med gruyere og fransk sennep
Velbekomme
Hovedret: Nøddefyldt Nakkesteg med svær, ovnkartofler, cremet
sennepssauce og mango/avocado salat
En italiensk variant af Porchetta som her kommer til nye højder
det sprøde, gode fyld i stegen består af valnødder, hakke mandler
og æbler.
Ingredienser: (9 pers.)
2 kg. Nakkesteg med løs svær
2 tsk. salt
friskkværnet sort peber
4 hele hvidløg
2 spsk. olivenolie
Fyld:
1 stk. løg
1 stk. æble
1 spsk. smør
1 dl. Pankorasp
40g valnøddekerner
50g mandler
2 fed hvidløg
3 spsk. persille, hakket
1 tsk. salt
friskkværnet sort peber
Pynt:
krydderurter, f.eks. rosmarin
Start med at pille løget, og hak det fint
skræl æblet, fjern kernehuset og skær det i små tern
steg løget klart i smør, ca. 3 min. tilsæt æbletern, og
steg yderligere ca. 3 min. lad afkøle
Knus valnødderne i en morter, hak mandlerne, pil
hvidløgene og hak dem fint, bland nødder og mandler
med hvidløg, stegte løg og æbler, brødkrumme og
persille. Tilsæt de stegte løg og æbler til blandingen
Krydr med salt og peber
Sæt ovnen på 150gr, skær sværen af stegen (eller få slagteren til at gøre det)
skær nu et dybt langsgående snit i stegen
igennem hele stegen, uden at skære igennem stegen og krydr kødet med salt
og peber, fyld stegen
med nøddefyldet og snør med stegesnor, læg den afskåret svær oven på
over samlingen og snør sværen fast til kødet,
læg det i et ovnfast fad.
varm 1 liter vand op til kogepunktet og hæld det over sværen, hæld vandet
fra bradepanden, men gem det til senere, sæt laurbærblade og nelliker ned
imellem sværen
halver de hele hvidløg, pensl med snitfladerne med olie og
læg dem ved siden af stegen.
steg stegen i den nederste del af ovnen, til inde temperaturen
er 72gr. beregn ca. 1½ time. efter en halv time hældes lidt af vandet
som du gemte, i bradepanden, fonden bruges til saucen.
Lad kødet hvile, ca. 15 min. inden det skæres i skiver, pynt med krydderurter
Klar til servering
Sauce: Sennepssauce
3 spsk. konc. Grønsagsfond
5 dl. Vand
2 spsk. dijonsennep
1 dl. fløde
Bland alle ingredienserne, undtagen fløde, og kog op under piskning.
pisk fløde til let skum, blandes i saucen lige før serveringen
Salat: Mango – avocado:
2 stk. mango
2 stk. Avocado
1 stk. Rød peberfrugt eller gulerod, skåret i fine tern
1 stk. grøn peberfrugt eller squash, skåret i fine tern
½ dl. Hakkede timian
½ dl. appelsinjuice
½ dl. limejuice, af 2 stk. lime frugter
salt, sort peber fra kværn
Bland alle ingredienserne, undtage avocado til salaten
skær gulerod i små tern ca. 5x5x5 mm blancher dem i 3 min.
og køles helt af før de blandes med de andre ingredienser
Skær squash og mango i tern på ca. 10x10x10 mm.
Læg avocado i bunden af skålen og, tilsæt Limejuicen og appelsinjuice
Avocadoen skifter ikke farve pga. limejuicen i salaten. Hæld salaten over,
rør det hel igennem lige før serveringen.
Det er tid til servering.
Kartoffelbåde i ovn
1 kg. Kartoffel
2 spsk. olivenolie
2 tsk. flagesalt
Skrub kartoflerne og skær dem i både. Kom dem i en
skål hvor de er dækket med koldt vand og lad dem
stå i 10 min., det trækker stivelsen ud og gør dem
ekstra lækre.
dup kartoflerne, så de er helt tørre. Vend dem med
olivenolie og salt og fordel dem på en bradepande
med bagepapir
Bag de ovnbagte kartofler i en forvarmet oven ved
200gr varmluft i ca. 30 min. vend dem er par gange
undervejs.
det er tid til servering.
Dessert: Citronfromage med flødeskum og frysetørrede hindbær
Citronfromage er en dessert, der har citronsaft som sin vigtigste
smagsingrediens. Retten er oprindelig udviklet i Piemonte-området
i Norditalien, hvor den benævnes Panna cotta al limone.
Ingredienser:(9 pers.)
7 blade husblas
2 – 3 stk. citroner, saft
7 stk. æg
200g rørsukker, lyst eller 130g alm. sukker
Reven skal af ½ citron
2 dl. Piskefløde, piskes til flødeskum
frysetørrede hindbær
Start med at udbløde husblassen i koldt vand og smeltes
med det vand som hænger ved, når husblassen er blevet knuget.
Æggene deles i blomme og hvide, blommerne røres godt
med sukker og citronskal
Sukker og æg piskes godt til en luftig æggesnaps
pres citroner til saft
derefter tilsættes citronsaften til sukker og æg
Pisk æggehviderne stive
det hele vendes nu sammen
den smeltede husblas og til sidst de stivpiskede hvider.
Røres forsigtigt, til fromagen begynder at stivne, så hældes
den op i portionsglas, og ved anretningen pyntes med toppe
af flødeskum og frysetørrede hindbær.
klar til servering.
Dagens dessert, Citronfromage med flødeskum
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar