Så er det igen tid til at holde fødselsdag, for Aase med en 3retters menü:
Forret: Rørt Laksetatar på Nigella Lawson’s rugbrød
Hovedret: Engelsk bøf med bløde løg, hvide kartofler, skysauce og mormorsalat
Dessert: Rabarber/Jordbærtrifli med vaniljeråcreme, makroner, amaretto og flødeskum
Laksetatar
Ingredienser: (8 pers.)
400 g laksefilet, rå uden skind og ben
150 g Røget laksefilet, uden skind og ben
1 god håndfuld dild
1 håndfuld purløg
1 tsk. dijonsennep
Salt og peber
2 – 3 spsk. Cremefraiche 38%
8 stk. Rondeller af toast
2 spsk. olivenolie
Purløg
Start med rondellerne som udstikkes af et stykker toastbrød
Ristes på en varm pande i lidt olivenolie
På begge sider.
Skinnet fjernes på laksen og skæres ud i strimler
Laksefilet hakkes, ikke for fint på et skærebræt
Dild og purløg hakkes også fint
Alt blandes med dijonsennep, salt, peber og cremefraiche
Smages til med salt og peber
Anrettes på toast-rondeller med dild-dressing på tallerkenen
100g rørt laksetatar på hver rondel som lægges ovenpå dild dressingen
Der lægges et langt purløg henover
Der pyntes af med revet citronskal.
Klar til servering.
Rørt Laksetatar på hjemmebagt Nigella rugbrød, dilddressing og citronskal
Engelsk bøf med bløde løg, hvide kartofler og mormorsalat
Ingredienser: (8 pers.)
8 stk. engelsk bøf ca. 200 g (af filet eller tyndsteg)
8 stk. løg, gerne blandet rødløg og zittauerløg
3 spsk. Smør/olie
½ – 1 tsk. Timian
Salt og peber
½ kop sort kaffe
1 dl. Vand
Engelsk sauce
HP sauce
Worchestershiresauce
1½ kg kartofler, kogte
evt. Asier eller syltet agurk
Mormor salat:
1 stk. Salathoved
1½ dl. Piskefløde
2 spsk. Citronsaft
1 – 2 spsk. Sukker
Smager også godt, i stedet for surt.
Jeg gav bøfferne en tur i sous viden 54gr i to timer
Start med at soigner bøfferne, skær fedtkan og sener fra, gem afskæringen til senere
Læg bøfferne i en plast pose til vaccum, to stk. i hver pose
Med en tynd skive smør oven på, krydr med lidt timian i hver pose, og vaccumer dem.
Læg dem i sous viden på 52 gr. i to timer
Start med at sætte kartoflerne over at koge ca. 20 min
Tag bøfferne ud af sous viden. Dup dem tørre med lidt køkkenrulle
Varm en pande op til meget god varme
Når panden er meget varm lægge bøfferne på den tørre pande
Men kun i ½ – 1 min. Porrerne i kødet skal kun lige lukkes og få
en brun – karamelliseret overflade. Det gøres på begge sider,
tag dem af panden, skrue ned for varmen til moderat varme
Pil løgene og del dem i halve,
Skær løgene i skiver og tilsæt lidt smør/olie til panden
Når smør/olie er bruset af, tilsættes løgene til panden
Drys med timian og peber
Steg dem nu næsten gyldne og tilsæt ½ kop sort kaffe
Steger nu til kaffen er væk, smag til med salt
Læg de stegte løg på en tallerken
Tilsæt 3 dl. Vand og kog panden af sammen med afskæringen fra bøfferne.
Smag til med Engelsksauce, Worchestershiresauce, hp sauce og salt og peber
Skysaucen hældes over bøffen med løg, fordel de brunede løg over bøfferne.
så er det tid til servering.
Mormor salat:
Snit salathovedet i tynde strimler
Bland fløde, citronsaft og sukker i en lille skål til det tykner
Hældes over salaten lige før serveringen.
Så skal der serveres.
Dagens hovedret: Engelsk bøf med bløde løg og mormorsalat, velbekomme.
Rabarber/Jordbærtrifli: 8 pers.
Ingredienser: (8pers.)
1 stk. vaniljestang
500g rabarber
500g jordbær
50g sukker
3 tsk. perfect sød
3 spsk. vand
12 stk. macaroner
evt. lidt sherry eller amaretto (mandellikør)
Vaniljeråcreme:
4 stk. æggeblommer
1 stk. vaniljestang
60 g sukker
2½ dl. Piskefløde
Start med at flække vaniljestangen og skrab kornene ud
fordel kornene i lidt af sukkeret.
Rabarberne skylles og skæres ud i stykker på ca. 1 cm. længde
kom rabarber stykkerne op i en gryde sammen med jordbær, sukker
med vanilje, Perfect sød, samt den tomme vaniljestang og 3 spsk.
vand, kog det op.
Rør det godt igennem og lad det simre i ca. 10 min, køles helt af.
Køl rabarber/jordbær kompotten helt ned, gerne på køl
Vaniljeråcreme:
Start med at, komme æggeblommerne, sukker og vaniljekorn i en
skål og pisk det hvidt, tyk og luftig til en æggesnaps
pisk fløden til en luftig skum og vend flødeskummet sammen med
æggesnapsen til en vaniljeråcremen og blad det godt
Saml rabarber/jordbærtriflien:
Læg makronerne i en lille skål, knus dem let og stænk lidt amaretto over dem
Anret i høje glas og start skiftevis med knuste makroner i bunden
rabarber/jordbær, vaniljeråcreme, slut med rabarber og en god
klat flødeskum
klar til servering.
Dagens dessert: rabarber/jordbærtrifli med flødeskum
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar