Inden turen går sydpå, er der lige tid til en 2 retters menü, som består af:
Hovedret: Kaper-kuskens gullasch med kartoffelmos
pølse og spejlæg (kan udelades).
Dessert: Rådhuspandekager med abrikos og appelsincreme
Kaper-kuskens gullasch
Efter en tur rundt i Wien’s centrum, med hestevogn og kusk, så melder sulten sig
og hvad er mere naturligt, end at gå på det lokale spisehus, og bestille
Kuskens gullasch. Opskriften kommer her.
Køkkenet kalder
Ingredienser: (4 pers.)
600g oksekød, fedtmarmoreret (bov eller forskank)
400g løg
2 – 3 spsk. Paprika, edelsüss
Et skvæt eddike
1 tsk. tomatpuré
2 fed hvidløg
1 tsk. Kommenpulver
¼ tsk. Merian
Salt og peber
4 – 5 spsk. Smør, olie
Garniture:
4 stk. frankfurter-pølser
4 stk. æg (kan udelades)
4 stk. syltede agurker
Strimler af rød peber
Smør til stegning
Start med at fjerne sener fra oksekødet, men ikke de geleagtige, indlejringer
Skær kødet ud i mundrette stykker
Skær løgene i grove blade
Varm olie/smør op i en stor gryde, og damp løgene bløde her – ved lav varme
Under konstant omrøring og ganske langsomt – jo længere tid,
desto bedre bliver saften
Strø paprikapulveret henover, tilsæt et skvæt eddike,
og rør tomatpureen i
Tilsæt kødet, rør kort igennem, og tilsæt hvidløg, 1 tsk.kommen, salt, peber og
en ¼ tsk. Merian. Hæld lidt vand i, så kødet akkurat dækkes, og kog det
hele mørt i 2 – 3 timer
Afhængigt af kvaliteten
Imens røres der rundt af og til, og der tilsættes jævnligt en smule vand
Fonden skal koge ind hver gang
Er kødet kogt mørt, tilsættes lidt vand, og fonden koges ind en sidste gang
i 10 – 15 min Afslutningsvis smages til igen.
Garniture:
I de sidste 10 – 15 min. skal pølserne trække i varmt vand og der skæres et
kryds ned i pølsen på langs, æggene laves til spejlæg (kan udelades)
Læg de syltede agurker på et skærebræt, og skær dem ud i vifteformede stykker
Anret gullaschen på store tallerkner, læg en varm pølse og evt. et spejlæg
På hver tallerken og pynt med agurkerne
Dekorer med strimler af rød peberfrugt efter behag
Serveres sammen med saltbrød eller kartoffelmos
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Kaper-kuskens gullasch med kartoffelmos, pølse, peber og agurk
Velbekomme
Rådhuspandekager
Den klassiske specialitet fra Københavns rådhus, de berømte Rådhuspandekager
er en specialitet, der består af tynde pandekager rullet sammen med appelsincreme,
smurt med et tyndt lag abrikosmarmelade og drysset med mandelsplitter.
De fyldte pandekager serveres kolde og bliver brugt til officielle receptioner
og festligheder på Københavns Rådhus.
Køkkenet kalder.
Ingredienser: (ca. 16 stk.)
150g hvedemel
2½ dl. Sødmælk
3 stk. æg
1 dl. Lys øl
50g smør, brunet
75g sukker
10g salt
Alle ingredienser blandes til en klumpfri masse
Hviler tildækket i køleskabet i min. 60 min.
Dejen kan med fordel blandes dagen før
Pandekagerne bages ved middelhøj varme og holdes tildækket indtil brug.
Appelsincreme:
½ liter sødmælk
75g sukker
1 stk. past. Æggeblomme
2 tsk. sukker
40g maizena
1 stk. valiljestang
3 blade husblas
2 tsk. fintrevet økologisk appelsinskal
1 lille glas Cointreau
1½ dl. Fløde (flødeskum)
Start med at lave cremen og abrikossyltetøj dagen før det skal bruges
Kom vaniljekorn og stang i en gryde med mælk, majsstivelse, æggeblomme
og sukker
Pisk det godt sammen
Kog cremen under omrøring ca. 4 min.
Læg husblasbladene i blød i koldt vand 5 – 10 min.
Knug vandet fra,
Tilsæt husblassen i den varme creme og rør, til den smelter
Hæld cremen i en skål og drys med lidt sukker
Lad cremen blive kold
Næste dag piskes cremen helt glat
Smag den til med Cointreau og appelsinskal
Let cremen med 1½ dl. Pisket fløde
Med en sprøjtetyl 18 mm lægges en stribe af Cremen, tværs over pandekagen
Ved siden af en tynd stribe abrikossyltetøj
Pandekagen rulles omkring creme og abrikossyltetøj
Skær enderne til så de står pænt og lige
Abrikossyltetøj:
150g abrikoser, tørrede
2 – 3 spsk. Flormelis
Saften af 1 appelsin eller 1 dl. Æblejuice
25g mandler/cashewnødder til pynt
Hak abrikoserne fint og kog dem i en gryde under låg med sukke og vand
Abrikoserne skal småkoge ca. ½ time ved svag varme
Kom abrikoser og lidt væske i en blender
Blend evt. til en ensartet konsistens
Mandler/cashewnødder ristes på en varm tør pande til de får lidt farve.
Marmeladen smøres på toppen af pandekagerne og drysses med ristede
mandler/cashewnødder
Pandekagerne kan også afpyntes med diverse ristede nødder eller frisk bær.
Opbevares i køleskab, til de serveres samme dag.
Det er tid til servering.
Dagens dessert, Rådhuspandekager med abrikos og appelsincreme,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar