Forret: Rimmet Laks med Sat avocado, røget tomat og gedeost
Hovedret: Saltbagte Rødbeder med oksehaler
Dessert: Citronfromage med flødeskum og Creme bruleè
Laks med Sat avocado, røget tomat og gedeost
Ingredienser: (4 pers.)
400g Laks, midterstykket af fersk laks
2 stk. avocado, modne
1 stk. citron
2 dl. Yoghurt naturel
4-5 bl. Husblas
50g oliven, sorte uden sten
2 stk. bøftomater, store
½ dl. Røgsmuld
2 skiver hvidt brød
1 bdt. Oregano
100g gedeost, frisk
1 spsk. Yoghurt
Ekstra Jomfru-olivenolie
SukkerSalt og peber
Rimmet Laks:
Start med at befri laksen for skind, hinder og ben
Fordel 20g salt og 20g sukker på laksen
Kom laksen i en plastpose og luk for den
Sættes på køl i minimum 24 timer, vendes efter 12 timer
Skrab laksen fri for overskydende salt og sukker
Skær den i skiver på ca. 1cm. tykkelse
Tørrede oliven:
Oliven tørres i ovnen ved 160gr
Afkøles og blendes til pulver
Sat Avocado:
Avocadokødet blendes med yoghurt til en glat creme
Udblød husblas i koldt vand og smelt det derefter i citronsaften
Det blendes i avocadomassen
Smag til med salt og peber
Massen lægges i en plastbeholder, som er foret med film
Sættes på køl i mindst 4 timer
Piskes op igen og kommer i en sprøjtepose med stor tyl
Sættes i toppe på tallerkenen og toppes med olivenstøv
Brødcroutons.
Brødet brækkes til stykker på cirka 1 x 1 cm.
Vendes med lidt olivenolie, bages sprøde og gyldne i ovnen ved 160gr.
Røget Tomat:
Skær 4 skiver tomat på 1cm. tykkelse
Krydr med salt, peber, lidt sukker og olivenolie
Kom røgsmuld i en gyde og sæt det over ved middel varme
Når det begynder at ryge, lægges et net i gryden og tomatskiverne på nettet
Tomaterne ryges under låg i cirka 2 min.
Oregano-Olie:
Pluk oreganoen, halvdelen balanceres i kogende vand ca. 1 min,
derefter i isvand
Blendes med ca. 1dl. Olivenolie, trækker i mindst 2 timer
Sies gennem et viskestykke, resten af oreganoen gemmes til anretningen
Gedeost:
Pisk gedeost og youghurt sammen til en glat creme,
Smag til med salt og peber.
Fyldes i en sprøjtepose med stjernetyle
Anrettes som billedet.
Dagens forret, Rimmet laks på røget tomat, gedeost, og
avocadocreme med olivenstøv
Velbekomme
Gæstemiddag 44, “fødselsdag“
Hovedret Saltbagte Rødbeder med oksehaler
Ingredienser:(4 pers.)
8 stk. rødbeder, store og runde eller aflange
1 stk. bolsjebede
Masser af salt
Rødbedegele:
250 g rødbedesaft
½ g Agar pr. dl saft
½ g Gellan pr. dl saft
Maltkiks:
1 dl. Hvidvin
150 g hvedemel
50g maltmel
Lidt salt
Oksehaler:
1 kg. Oksehaler
3 dl. Øl, mørkt
1 stk. gulerod
1 stk. porre
2 stk. skalotteløg
1 timiankvist
½ l. oksefond
Lidt rød skovsyrer
Bagte Rødbeder:
Rødbederne dækkes med salt og bages ved 180gr. i 1 – 2 timer
Eller til de er møre
Rødbedegele:
Agar og Gellean tilsættes rødbedesaften og bringes til kogepunktet
Under piskning,
Sigt saften over i en bøtte, køl af og skær i passende stykker
Maltkiks:
Hvidvin, malt, mel og salt æltes til en dej og
hviler en halv time eller mere
Rulles tyndt ud evt. på en pastamaskine til trin 4 eller 5 ca. 3-4 mm tyk
Stikkes ud og friteres i olie ved høj varme
Sprøde Rødbeder:
Rødbederne vaskes, skrælles og skæres i tynde skiver, lægges i isvand
Dryppes af og duppes tørre lige før serveringen
Oksehalerne:
Brun oksehalerne af i en stegegryde eller i ovnen ved 250gr
Kom halerne, grøntsagerne, øl, fond, og timian i en gryde og tilsæt vand
Indtil det dækker. Læg låg på og lad det simre i 2 – 3 timer
Husk at skumme for fedt og affaldsstoffer en gang imellem
Når halerne er møre, tages de op, kødet pilles af benene, mens halerne stadig er lune
Fonden sigtes og koges ind til en kraftigt smagende sauce.
Oksehalekødet varmes i lidt af saucen, når det skal bruges.
Retten pyntes af med rød skovsyrer
Det er tid til servering.
Dagens hovedret, Saltbagt rødbede med kalvehaler,
maltkiks og rødbedegele
Velbekomme
Gæstemiddag 44, “fødselsdag“
Dessert: Citronfromage
Ingredienser: (4 pers.)
4 stk. past. Æggeblommer
4 stk. past. Æggehvider
4 bl. husblas
40g sukker
1½ tsk. Perfect sød
1½ dl. Citronsaft (2-3 stk citroner)
2 tsk. revet citronskal
3 dl. Piskefløde
Pynt:
1 dl. Piskefløde evt. reven usprøjtede citronskal
Start med at lægge husblassen i blød i koldt vand minimum i 10 min.
Pisk æggeblommer og sukker godt, til en cremet konsistens
Tilsæt revet citronskal og pres citronerne og tilsæt halvdelen af citronsaften
Tag husblassen op med det vand, der hænger ved
Smelt det over vandbad, rør resten af citronsaften i
Lad denne masse køle af, til det er fingervarmt
Rør lidt af æggemassen i.
Hæld blandingen i en tynd stråle i æggemassen mens du rører
Pisk æggehviderne stive
Pisk fløden til skum
Når æggeblandingen begynder at stivne lidt, det tager ikke særlig lang tid
Vender du først de stivpiskede æggehvider og derefter flødeskummet forsigtigt i
Hæld fromagen i portionsglas eller i en skål og stil dem i køleskabet
et par timer
Pynt evt. med flødeskum og citronskal evt. citronmelisse.
Det er tid til servering.
Dagens desserter, Creme bruleè, Citronfromage med frysetørret hindbær
og flødeskum. Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar