I dag skal der bruges et dejligt stykker oksekød, filét eller
tyndsteg og så laver vi en engelsk bøf. Bøf er en skive oksefilet, der er
banket med en kødhammer, bestrøet med salt og peber og stegt i
smør på en pande.
Anrettes bøffen med løg, kaldes den engelsk bøf, med hovmestersmør
fransk bøf. Den benævnes efter det tilbehør, den serveres med, for
eksempel bøf á la bearnaise, når den serveres med bearnaisesovs.
Bøfferne kan med fordel brunes på en rygende varm pande,
men en myte inden for madlavning påstår, at hvis man svitser
et stykke kød beholder det saften, men stik modsat mister kødet
sin saft ved den høje temperatur.
Generelt er det positiv ved at svitse kødet, det skaber en brun
skorpe med rig smag via Maillard-reaktionen.
Maillard-reaktionen er en kemisk reaktion, der opstår når kød
brunes. Den er en reaktion mellem aminosyrer og sukker og
sker ved opvarmning.
Maillard-reaktionen danner basis for store dele af smagsindustrien.
Processen har været brugt siden oldtiden. Den er opkaldt efter
kemikeren Louis-Camille Maillard, som undersøgte den i Frankrig
i 1912.
Nå, nok om tekniske oplysninger, vi skal have lidt mad på bordet
så vi går i køkkenet.
Ingredienser.:(2 pers)
2 stk. engelsk bøf ca. 200 g (af filet eller tyndsteg)
3 – 4 stk. løg, gerne blandet rødløg og zittauerløg
3 spsk. Smør/olie
½ – 1 tsk. Timian
Salt og peber
½ kop sort kaffe
1 dl. Vand
Engelsk sauce
HP sauce
Worchestershiresauce
400 g kartofler, kogte
event. Asier eller syltet agurk
Har man lidt hovedsalat til overs kan der altid laves lidt mormor salat.:
Salathoved
1½ dl. Piskefløde
2 spsk. Citronsaft
1 – 2 spsk. Sukker
Smager også godt, i stedet for surt.
Start med at sætte kartoflerne over at koge ca. 20 min
Afpuds bøfferne og bank dem lidt med håndroden
eller en kødhammer
Dup dem tørre med lidt køkkenrulle
Pil løgene og skær dem i tynde skiver
Varm en pande op til meget god varme
Når panden er meget varm lægge bøfferne på den tørre pande
Men kun i ½ – 1 min. Porrerne i kødet skal kun lige lukkes
Det gøres på begge sider, tag dem af panden
Skrue ned for varmen til moderat varme
Tilsæt lidt smør/olie
Når smør/olie er bruset af, tilsættes løgene
Drys med timian og peber
Steg dem nu næsten gyldne og tilsæt ½ kop sort kaffe
Steger nu til kaffen er væk
Smag til med salt
Læg de stegte løg på en tallerken
Tilsæt lidt mere smør/olie til panden
Krydr bøfferne med salt og peber
Steg dem nu på panden i 2 – 3 min på hver side
alt efter hvor rød man ønsker sin bøf
tag bøfferne af panden og læg dem sammen med løgene
tilsæt 1 dl. Vand og kog panden af
smag til med Engelsksauce, Worchestershiresauce,
hp sauce og salt og peber
Skysaucen hældes over bøffen med løg
så er det tid til anretning.
Mormor salat.:
Snit salathovedet i tynde strimler
Bland fløde, citronsaft og sukker i en lille skål til det tykner
Hældes over salaten lige før serveringen.
Så skal der serveres.
Dagens tallerken, Engelsk bøf med bløde løg og surt,
velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar